vestnik

(Dan brez cigarete) K ustvarjanju spodbudnih sporočil vabijo tudi mladostnike

Vestnik.si, 31. 1. 2023
Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zadnji januarski dan vsako leto zaznamujemo dan brez cigarete. Namen tega dne je kadilce spodbuditi k opustitvi.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vsem, ki želijo kajenje opustiti in potrebujejo pomoč, svetujejo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem. "Za opuščanje kajenja priporočamo preizkušene, učinkovite in varne vrste pomoči, kot so svetovanje, nikotinsko nadomestno zdravljenje ali zdravila na recept, ne priporočamo pa elektronskih cigaret ali drugih novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki niso registrirani v te namene," so dodali. 



Po podatkih NIJZ se je v Pomurju odstotek kadilcev znižal z 22,8 odstotkov (2016) na 17,7 odstotkov (2020). Nižji je tudi odstotek rednih, dnevnih kadilcev, ki se je z 18,2 odstotka znižal na 13,8 odstotkov. Povprečno število pokajenih cigaret na dan med rednimi kadilci je 15. Tobak za oralno uporabo, snus, fuge je leta 2020 uporabljalo 1,2 odstotkov uporabnikov, starih med 25 in 74 let. Uporabniki tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva, so predvsem kadilci in bivši kadilci. Po podatkih za leto 2019 je teh v starostni skupini 15 in več let 1,2 odstotka. 

V starostni skupini 15 in več let je elektronsko cigareto kadarkoli v življenju uporabilo 3,7 odstotkov moških in 1,6 odstotkov žensk. "Raziskava med prebivalci, starimi med 25 in 74 let, leta 2020 je pokazala, da v Pomurju redno kadi elektronske cigarete manj od 0,05 odstotkov prebivalstva, občasno pa 0,6 odstotkov."

kajenje1
PR
Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.


Murskosoboška območna enota NIJZ z zdravstvenovzgojno aktivnostjo od danes do 31. maja, ko bomo zaznamovali svetovni dan brez tobaka, vabi k sodelovanju učence in dijake pomurskih osnovnih in srednjih šol. Spodbuditi želijo posameznike, da motivirajo kadilce, ki jih osebno poznajo, da spremenijo svoje stališče do kajenja. "Svoje spodbudno sporočilo preko sodobnih spletnih omrežij ali kako drugače pošljejo svojemu izbranemu bližnjemu in ga na prijeten in topel način vzpodbudijo k prenehanju kajenja. Aktivnost je namenjena tudi tistim osebam, ki uporabljajo nekatere od novih oblik tobačnih izdelkov: elektronske cigarete, vodne pipe in ostale izdelke, ki vsebujejo nikotin in zdravju škodljive kemične snovi. Izdelki iz (likovnega) natečaja bodo predstavljeni širši javnosti na razstavah v regiji ter na spletni strani NIJZ," so pojasnili. 

dan-brez-cigarete pomurje nijz