vestnik

Danes začetek Miklošičevih dnevov

Maja Hajdinjak, 19. 11. 2018
Arhiv Gfml
Dijaki bodo tudi letos položili cvetje na Miklošičev grob.
Aktualno

Spomin na enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Franca Miklošiča na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) ohranjajo in obudijo vsako leto v novembru – Miklošičevi dnevi bodo trajali do petka, 23. novembra

Franc Miklošič se je namreč rodil 20. novembra 1813 v Radomerščaku. S svojim znanstvenim delom je postavil temelje primerjalnemu slovanskemu jezikoslovju.



Z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom Poljubi dediščine, GFML nagovarja širše občinstvo. Kot so povedali, bodo za dijake izvedena predavanja s področij književnosti, jezika in naravoslovja. Dijaki prvih letnikov bodo spoznali Miklošiča in njegovo življenje skozi film ter s pohodom do njegove rojstne hiše. En dan bodo obiskali tudi Ljubljano in tamkajšnje kulturne ustanove. Drugi letniki bodo potovali v avstrijsko prestolnico, kjer bodo spoznali bogato dediščino Slovencev na Dunaju in se poklonili Miklošičevemu spominu s položitvijo venca na njegov grob. Z okroglo mizo bodo profesorji in dijaki zbrane soočili z današnjimi izzivi jezika. Dijaki 4. letnikov pa se bodo odpravili v Radgonski kot.

f5ffb6691beae0286a1bef589ab19ac5
Arhiv Gfml
Rojstna hiša Franca Miklošiča.

Arhiv Gfml
miklošičevi dnevi 2018 GFML Ljutomer franc miklošič ljutomer