vestnik

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko vlado vodi ženska"

STA, 28. 5. 2020
Nataša Juhnov
Dejan Židan ne bo več vodil stranko SD.
Aktualno

Dejan Židan odstopa z mesta predsednika SD. "Odhajam, ker vem, da je zdaj pravi čas," je povedal na konferenci.

Vodenje stranke bo začasno prevzela Tanja Fajon, evropska poslanka in podpredsednica Socialnih demokratov. "Že pred časom sem ocenil, da je za preboj potrebna tudi prenova vodenja, zato sem že nekaj dni nazaj kolegici Tanji Fajon, ki je mednarodno prepoznana in pri nas uživa ugled, zastavil vprašanje ali je pripravljena prevzeti vodenje stranke," je pojasnil Židan, ki se je pred to odločitvijo posvetoval s poslansko skupino in političnim vodstvom stranke. "Tanja Fajon je v mojih očeh naslednja premierka Slovenije," je poudaril Židan.

Pred kamere je stopila tudi nova predsednica omenjene stranke in poudarila, da se v vodstvo podaja z ambicijo, da vzbudi zaupanje med ljudmi. "Najbolj me teži, da vidim v slovenski javnosti precej nezaupanja. Želim si drugačne politike. Te spremembe je treba delati skupaj z ljudmi, tudi z organizacijami nevladne družbe. Res je, da je moja izkušnja bolj z evropskega parketa, tam mi je uspelo marsikaj narediti in se naučiti," je navedla.

Po šestih letih zapušča položaj

Židan je svojo politično kariero začel kot kmetijski minister v vladi Boruta Pahorja leta 2010. Odtlej je kot kmetijski minister sodeloval še v vladah Alenke Bratušek in Mira Cerarja. V strankini hierarhiji se je hitro povzpel. Na kongresu junija 2012, ko je bil za predsednika SD izvoljen Igor Lukšič, je Židan postal eden od štirih podpredsednikov. Maja 2014 pa je položaj kot začasni predsedujoči stranki prevzel po neuspehu SD na evropskih volitvah, januarja 2015 pa ob podpori nekaterih vidnih članov vajeti v stranki prevzel s polnim mandatom.

Na zadnje parlamentarne volitve leta 2018 je stranko popeljal s programom Samozavestna Slovenija. Z njim so se osredotočali na odpravo neenakosti, odprto in stabilno gospodarstvo ter vlaganje v ljudi. Po volitvah je SD vstopila v vlado Marjana Šarca, Židanu pa je pripadla funkcija predsednika državnega zbora. Po imenovanju novega predsednika DZ Igorja Zorčiča je sedel v poslansko klop. Funkcijo predsednika SD zapušča po natančno šestih letih, odkar je leta 2014 prevzel vodenje stranke.

sd predsednik odstop