vestnik

Delavke podjetja Moda Mi&lan: "Tega ne moremo zdržati"

Adriana Gašpar, 3. 7. 2019
Adriana Gašpar
Kdaj bodo delavke podjetja Moda Mi&lan lahko koristile proste ure, ki si jih pridelajo s sobotnim delom?  
Aktualno

Da regresa ne bo, so delavcem sporočili preko obvestila na oglasni tabli.

»Zaradi nepričakovanih zapletov na našem največjem tržišču in padca prodaje je prišlo do likvidnostnih težav pri izplačilu regresa za leto 2019,« se je glasilo obvestilo direktorja podjetja Moda Mi&lan v Gornjih Petrovcih Milana Möreca. Na oglasni tabli je delavce obvestilo pričakalo minuli petek, torej zadnji delovni dan v juniju.



Sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Območne organizacije Pomurje, Zdenka Bobovec pravi, da je o tem obveščena. Z vodstvom gornjepetrovske tekstilne tovarne se namerava sestati prihodnji teden, ko bodo določili, kdaj bodo začeli izplačevati regres in v koliko obrokih ga bodo izplačali. Ker so se na nas obrnili delavci, ki jih skrbi, da gre tudi Moda Mi&lan po poti murskosoboškega Aruma, smo Bobovčevo vprašali, ali so njihove bojazni upravičene. »Situacija nikakor ni primerljiva s situacijo v Arumu. Če pogledamo bilance, izplačila plač, vidimo, da stanje ni primerljivo. Tudi vse, kar sva se do zdaj z direktorjem Milanom Mörecem dogovorila, je držalo,« nam je zagotovila Bobovčeva, ki se bo z Mörecem pogovarjala tudi o množično neizkoriščenem dopustu in številnih nadurah.

Delajo v neznosni vročini

Pri tem tako Bobovčeva kot nekatere naše sogovornice poudarjajo, da delavke velikokrat ne prosijo za dopust, saj so prepričane, da ga ne bodo dobile. »Uredili smo, da imajo vsi na voljo obrazce, s pomočjo katerih prosijo za odobritev letnega dopusta. Zaenkrat nimam niti enega primera, ko bi jim delodajalec zavrnil tovrstno pisno prošnjo,« pravi Bobovčeva. Tudi tokrat pa bodo morali doreči, kdaj bodo delavke lahko koristile proste ure, ki si jih pridelajo s sobotnim delom. Izplačal jim jih Mörec tudi lani ni, v zameno je delavkam ponudil, da so si v vrednosti zneska sešile oblačila. »To seveda izkoriščajo, saj nam kaj veliko drugega ne preostane. A vendarle v službo hodimo zato, da si nekaj ustvarimo in da lažje živimo, ne da si oblačila sešijemo. V trgovini kupujemo z denarjem,« nam pojasni ena od delavk, ki zaradi strahu pred morebitnim šikaniranjem ali izgubo službe ne želi biti imenovana. Pojasni pa še, da se je odnos Möreca do njih od našega zadnjega pisanja spremenil, ni več nesramen in tudi ne žali jih. »Do mojstrov je še vedno strog, do nas delavcev se pa lepše obnaša. Nima več izpadov jeze,« je dejala še ena sogovorica, ki prav tako želi ostati anonimna. A v Gornjih Petrovcih se vendarle ne zatika le pri izplačilu regresa, temveč tudi pri izplačilu plač. Te namreč že od maja ne dobivajo več 18., kot so jo zadnje mesece, ampak 20. v mesecu. »Ampak mene na banki 18. ne vprašajo, ali bom 20. dobila plačo ali ne, temveč mi vse, kar morajo, odtegnejo 18.,« pojasni ena od sogovornic.



Poleg tega delavke ponovno delajo v neznosni vročini. Tudi tokrat so dokumentirale, da so morale šivati, medtem ko se je v prostoru živo srebro na termometru povzpelo kar do 35 stopinj Celzija, ostale dni še kakšno stopinj več. »Po hrbtu mi je tekel znoj, medtem ko sem šivala,« je dejala sogovornica in dodala, da »tega ne moremo zdržati«.

moda mi&Ian milan mörec