vestnik

Delodajalci oddali vloge za subvencije za čakanje na delo za slabih 410 tisoč zaposlenih

Vestnik.si, STA, 20. 10. 2020
Nataša Juhnov
Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač za čakanje na delo.
Aktualno

Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač za čakanje na delo, in sicer v višini 1,32 milijona evrov. S tem je skupen znesek izplačil za ta ukrep dosegel 292,4 milijona evrov.

Danes je zavod izplačal povračila nadomestil plač za čakanje na delo za obdobje od marca do avgusta. V okviru prvega in drugega protikoronskega zakona je izplačal 21.000 evrov, v okviru tretjega in četrtega pa 1,3 milijona evrov. Nakazana povračila so še vedno daleč od številk, ki jih je vlada prvotno predvidela za subvencioniranje čakanja na delo. V programu stabilnosti, ki ga je sprejela konec aprila in poslala Evropski komisiji, je namreč samo ta ukrep ocenila na okoli 700 milijonov evrov.

Na ministrstvu za delo so nato pojasnili, da nameravajo za ukrep čakanja na delo in ukrep skrajšanega delovnega časa iz evropske posojilne sheme Sure skupaj nameniti 700 milijonov evrov. Prva povračila nadomestil za skrajšani delovnik, ki jih je od junija do konca leta predvidel tretji protikoronski zakon, so predvidena za 30. oktober. 

Delodajalci so za subvencije za čakanje na delo do vključno ponedeljka oddali 78.516 vlog za 409.377 zaposlenih. Za skrajšani delovnik so medtem posredovali 10.578 vlog za 52.983 zaposlenih. Shema čakanja na delo bi se s koncem septembra iztekla, če je ne bi podaljšal peti protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil v četrtek. Podjetja bodo lahko subvencioniranje čakanja na delo na domu koristila še najmanj do konca tega leta, plače za delavce v karanteni pa bo še naprej krila država.

zavod zaposlovanje ukrepi kriza koronavirus