vestnik

Delovne nesreče: V Gornji Radgoni in Odrancih sta se poškodovala delavca 

A. B., 3. 7. 2018
Nataša Juhnov
Novembra lani se je na zemljišču vinske kleti Dveri pax v Železnih Dverih pri Ljutomeru prav zgodila delovna nesreča s tragičnimi posledicami. 
Aktualno

Tukajšnji preiskovalci delovnih nesreč sicer ugotavljajo, da delavci pogosto ne upoštevajo varnostnih ukrepov, ravnajo nepazljivo in malomarno ali precenjujejo svoje sposobnosti. 

S Policijske uprave Murska Sobota poročajo o dveh nesrečah v zadnjih 24 urah. V podjetju v Gornji Radgoni je robotski stroj zaradi nepazljivosti zagrabil majico delavca in ga stisnil k mirujočemu delu stroja. Delavec se je pri tem lahko telesno poškodoval. V mizarski delavnici v Odrancih je delavec zaradi nepazljivosti segel v območje delovanja krožne žage in si pri tem poškodoval dva prsta na roki. Zdravi se v murskosoboški bolnišnici.

Pri delovnih nesrečah, ki se zgodijo doma, pa policisti ugotavljajo, da posamezniki prav tako precenjujejo svoje sposobnosti oziroma znanje in ne upoštevajo varnostnih ukrepov ali ne uporabljajo tehnično brezhibnih delovnih ali električnih strojev.


Pomurski policisti so lani obravnavali 21 delovnih nesreč, predlani 26 in kar 43 leta 2015, ki so se zgodile na delovnem mestu in doma. Tukajšnji preiskovalci delovnih nesreč sicer ugotavljajo, da delavci pogosto ne upoštevajo varnostnih ukrepov, ravnajo nepazljivo in malomarno ali precenjujejo svoje sposobnosti. Najpogostejše kršitve delodajalcev pa so nezagotavljanje osebne varovalne opreme in njene uporabe ter tudi neusposabljanje delavcev. Pri delovnih nesrečah, ki se zgodijo doma, pa policisti ugotavljajo, da posamezniki prav tako precenjujejo svoje sposobnosti oziroma znanje in ne upoštevajo varnostnih ukrepov ali ne uporabljajo tehnično brezhibnih delovnih ali električnih strojev.


28. maja je bilo pomurskim policistom sporočeno, da se je na gornjeradgonskem koncu prevrnil traktor, pod seboj pokopal 65-letnega traktorista in da je ta na kraju zaradi poškodb umrl. Policisti so ugotovili, da se je moški z neregistriranim traktorjem znamke IMT peljal navzdol po vinogradu in se prevrnil, ko je na koncu vinograda na travnati površini hotel zaviti. Traktor, ki je bil brez varnostne kabine ali loka, se je prevrnil na voznika in ga pokopal pod seboj. Moškega so izpod traktorja potegnili gasilci, a je bilo že prepozno. Po mnenju zdravnika, ki je odredil sanitarno obdukcijo, se je nesreča zgodila že kakšnih šest ur pred prihodom policistov in reševalcev.


Novembra lani se je na zemljišču vinske kleti Dveri pax v Železnih Dverih pri Ljutomeru prav tako zgodila delovna nesreča s tragičnimi posledicami. V njej je 49-letnik iz okolice Jarenine izgubil življenje. Z gradbeno mehanizacijo so delavci kleti terasaste površine, kjer so bili nekoč vinogradi, preoblikovali v pobočje za vertikalno zasaditev vinogradov, ko se je med urejanjem drenaže za odvajanje vode sprožilo pobočje in je v jarku zemlja zasula delovodjo, tako da je ta umrl na kraju samem. Policijska preiskava je pokazala, da je 49-letnik stal na robu med dvema jarkoma, ki sta bila izkopana zaradi polaganja drenažnih cevi, ko se je usula večja količina razmočene zemlje. Delovodja je padel v jarek, kjer ga je zemlja zasipala do prsnega koša. Njegovo smrt je na kraju potrdil zdravnik.

nesreče policija delavci smrt