vestnik

Derbi srednjega tveganja: Tekmo Mure varovalo kar 155 policistov

Andrej Bedek, 17. 9. 2018
Andrej Bedek
Aktualno

Policisti so za vzpostavitev reda proti domačim navijačem uporabili solzivec in službenega psa. Ob policistih je za red na tekmi z Olimpijo skrbelo še 40 varnostnikov in 35 rediteljev.

Nedeljska tekma med Muro in Olimpijo je imela za policijo elemente srednjega tveganja, posebni varnostni ukrepi so veljali za Black Gringose in Green Dragonse. Za red in varnost na tekmi je skrbelo 155 policistov, 40 varnostnikov in 35 rediteljev, skupaj torej kar 230 ljudi. Mura je za stroške varovanja, to je med drugim plačila stroškov varnostnikov in tudi dela policijskih sil, odštela 8.000 evrov.


a6d0f6b5b3da3d31336aca4f1a57dfb9
Andrej Bedek
Policisti posebne policijske enote so posredovali po koncu tekme.


Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS), so policisti med varovanjem tekme izvedli več ukrepov. Dvema gostujočima navijačema sta bila ob vstopu na stadion najdena dva kosa pirotehnike. Green Dragonsa sta zato dobila plačilna naloga. Dvema domačima navijačema sta bila izdana plačilna naloga zaradi neupoštevanja ukaza pooblaščene uradne osebe in nedostojnega vedenja. V tem primeru so policisti uporabili prisilna sredstva, in sicer strokovni prijem.

45d40cf989f6d8c673d4413713a52c84
Andrej Bedek
Domača navijača v primežu policije.


Kot še poročajo s PUMS, so gostujoči navijači prižgali osem bakel, domači navijači dve bakli in ena bakla je bila prižgana na južni tribuni. Pripadniku navijaške skupine Green Dragons, ki so ga prepoznali po fotografijah, da je med tekmo uporabil pirotehniko, so policisti izdali plačilni nalog. Black Gringosa, ki sta po koncu tekme preskočila ograjo in stekla na igrišče, sta bila prav tako kaznovana s plačilnim nalogom. Še en domači navijač je dobil plačilni nalog, ker ni upošteval ukaza varnostnika. Posredovali so tudi policisti posebne policijske enote, ki so po koncu tekme pri severni tribuni, da so uspeli vzpostaviti red, uporabili plinski razpršilec in službenega psa.


Kdo je sploh odgovoren za zagotavljanje varnosti na tovrstnih prireditvah? Odgovornost organizatorja javne prireditve, da poskrbi za red na prireditvi, opredeljuje zakon o javnih zbiranjih. »Za red in varnost je na športnih prireditvah odgovoren organizator športne prireditve. Policisti intervenirajo šele takrat, ko sta zaradi dogajanja na športni prireditvi ogrožena javni red in mir in organizator varnosti ni več zmožen zagotavljati,« ob robu tekme pravi varnostni menedžer Zoran Kuhanec.


Organizator mora zagotoviti še rediteljsko službo, zdravniško oskrbo in izdelati načrt varovanja prireditve. »Varovanje nogometnih tekem predpisujejo kriteriji Nogometne zveze Slovenije ali mednarodne nogometne zveze. Kriteriji določajo najmanjše število potrebnih varnostnikov, se pa to število lahko poveča v primeru pričakovanja izgredov ali ko se pričakuje večje število navijačev problematičnih klubov. Organizacija varovanja je v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije, torej v dogovoru in trdnem sodelovanju. Če se pričakuje tudi povečana možnost izgredov, kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj, se temu primerno organizira tudi lokalna policija, po potrebi pa se aktivira še posebna policijska enota,« še pravi sogovornik in predstavnik varnostne službe, ki tudi varuje prireditve.


Upravna enota dovoljenje za prireditev izda, če organizator v postopku izkaže, da je predvidel zadostne ukrepe za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja ter da shod oziroma prireditev ne bo ogrožala javnega prometa in predstavljala nedopustne obremenitve okolja.
policija navijači kazen tekma