vestnik

(DESUS) Nezadovoljnim članom stranke ni uspelo izključiti poslancev

Timotej Milanov, 14. 5. 2021
Sašo Švigelj
“Tisti, ki rovarijo, bodo to počeli še naprej,” pravi vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša.
Aktualno

V Ljubljani sta bili danes seji izvršnega odbora in sveta stranke Desus, na kateri pa člani stranke, ki so nezadovoljni z delovanjem poslanske skupine in predsednika sveta stranke niso uspeli s predlogoma za izključitev poslancev in razrešitev Antona Urha.

Predlog za izključitev poslancev iz stranke bi morale namreč po statutu Desusa predlagati štiri pokrajinske organizacije, sta pa to v skladu s pravili storili samo dve, v dveh primerih pa naj bi šlo samo za pobudo ožjih organov pokrajinskih odborov. Med pokrajinskimi organizacijami Desusa, ki so si prizadevale za izključitev poslancev, ti po mnenju nekaterih članov ne delujejo v skladu s sklepi organov stranke, je bila tudi pomurska. 

Seji izvršilnega odbora je sledila še seja sveta stranke, kjer so na začetku obravnavali tudi predlog za razširitev dnevnega reda, po katerem bi glasovali o razrešitvi predsednika sveta stranke Antona Urha in sprejeli sklep, s katerim bi se stranka distancirala od dela poslancev. Za takšni rešitvi si je prav tako prizadevala pomurska regijska organizacija Desusa. Vendar tudi ta predlog ni bil podprt, saj je zanj glasovalo samo 12 članov sveta. “Pri vseh pobudah so močno izgubili,” pravi vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki pa kljub temu ni prepričan, da sta današnji seji prinesli pomiritev v stranki. “Tisti, ki rovarijo, bodo to počeli še naprej,” pravi Jurša. Pri tem izpostavlja Draga Kocbeka, nekdanjega predsednika radenskega odbora Desusa, ki so ga pred kratkim ukinili zaradi množičnega izstopa članov, nezadovoljnih s početjem poslancev. 

brigita-čokl, desus
Bobo
Desus, ki ga začasno vodi Brigita Čokl, bo skušal na kongresu doseči pomiritev med članstvom.

Ura resnice bo na kongresu 

Tako so se v nadaljni razpravi posvetili kongresu stranke, ki bo 19. junija. “Edino kongres lahko preseka ta gordijski vozel,” meni Jurša. Članom vodstvenih organov stranke so se predstavili tudi trije doslej evidentirani kandidati za novega predsednika stranke, to so Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. A kot smo neuradno izvedeli, med članstvom ni pretiranega navdušenja nad nobenim od njih, zato bi se lahko v zadnjem trenutku pojavil še kak kandidat. Jurša pravi, da se poslanci zaenkrat še niso odločili, katerega bodo podprli. “Zagotovo pa ne bomo podprli tistega, ki izjavlja, da bi izključil poslance iz stranke,” pravi Jurša, misleč na Kropeta. V zadnjih dneh se je v javnosti omenjala tudi možnost, da bi stranko prevzel predsednik državnega zbora in nekdanji član SMC Igor Zorčič, a Jurša pravi, da se po njegovih informacijah Zorčič doslej ni včlanil v stranko in tudi ni med evidentiranimi kandidati, zato je verjetno že zamudil roke, da bi se pojavil na kongresu kot četrti kandidat. Sam sicer meni, da bi bil Zorčič dobra izbira: “Veliko sva sodelovala kot vodji poslanskih skupin, imam pozitivno mnenje o njem, bil bi osvežitev za Desus, saj je mlad in poln energije. Zagotovo bi stranki prinesel nekaj odstotkov.” Pri tem dodaja, da ga sam ni nagovarjal h kandidaturi. 

Kot je znano, so stranke vladne koalicije že vložile nov predlog za razrešitev Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora, kar jim je marca letos v prvem poskusu poskusu spodletelo. Jurša pravi, da ne želi razkriti, kako bo glasoval v tem primeru, saj je, kot izpostavlja, glasovanje tajno. Na vprašanje, ali bi lahko v primeru, da bi poslanci Deusa podprli Zorčičevo razrešitev, to sprožilo nove nemire v stranki, Jurša odgovarja: “Ne vem, zakaj bi to izzvalo nemire, saj tudi poslanci SMC, katere član je bil takrat Zorčič, niso glasovali za našega kandidata za predsednika vlade, ko smo potrebovali njihove glasove.” 

desus politika