vestnik

Diplomati ponarejali dokumente, da bi reševali življenja

A. N. R. R., 11. 2. 2021
Arhiv Pomurski muzej Murska Sobota
Poljski diplomati so med drugo svetovno vojno v Bernu v Švici izdajali ponarejene potne in tako reševali Jude pred genocidom.
Aktualno

Razstava Potni listi za življenje v Pomurskemu muzeju Murska Sobota je na ogled virtualno.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota (PMMS) je od mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta na ogled virtualna razstava Ponarejeni potni listi za življenje. Posvečena je poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu v Švici izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav in tako reševali Jude pred genocidom, je povedala Mateja Huber iz PMMS. Na enajstih panojih so prikazani potni listi, osebne fotografije, korespondence in drugi dokumenti.

Ob odprtju je Mursko Soboto obiskal tudi poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki, ki je razložil, da si je poljska diplomacija med drugo svetovno vojno poleg prizadevanja za svobodno, neodvisno in demokratično Poljsko zadala reševanje poljskih državljanov iz rok nemških in sovjetskih okupatorjev ter Judov pred nemško politiko iztrebljanja. Poljski diplomati so v mnogih evropskih državah, še posebej v državah srednje Evrope, tudi na Madžarskem in v Jugoslaviji, državljanom predvsem judovskega rodu zagotavljali dokumente in jih s tem skušali rešiti pred gotovo smrtjo. Hkrati pa so si prizadevali ozaveščati svet o grozodejstvih holokavsta, ki so ga izvajali Nemci na Poljskem.

Judje, ki so dobili te ponarejene dokumente, so se s tem izognili nemškim koncentracijskim taboriščem in so pristali v taboriščih za internirance v Nemčiji in okupirani Franciji. Zgodovinarjem je do začetka lanskega leta uspelo sestaviti poimenski seznam, na katerem je več kot 3200 Judov. Skupina diplomatov, ki je delovala od leta 1939 do 1944, da bi zaščitila Jude, je pri tem, kot je povedal veleposlanik, krepko presegla vladna navodila. Ko se je vojna bližala koncu, pa so si prizadevali tudi, da bi iz rok Heinricha Himmlerja odkupili Jude, ki so do tedaj preživeli.

Razstavo, ki si jo lahko ogledate virtualno, je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Bernu, njeno gostovanje v Sloveniji pa sta organizirala Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in poljsko veleposlaništvo v Ljubljani.

razstava judje muzej