vestnik

Dobrote iz zelja na Goričko privabile množico

Adriana Gašpar, 9. 10. 2017
Adriana Gašpar
15. Kapüstne den v Šalovcih.
Aktualno

Na 15. Kapüstnem dnevu v Šalovcih je dišalo je po segedinu, zeljnem retašu, zeljnih krpicah, pa tudi zeljni musaki in celo zeljni pici.

Prijetno jesensko sonce je na Goričko privabilo približno 1000 obiskovalcev, ki so okusili številne zeljne jedi, ki so jih pripravljali na osmih stojnicah. Zvrstile so se tradicionalne jedi iz zelja, kot so segedin, zeljna solata, zeljne krpice, zeljni zavitek; nekaj bolj drznih udeležencev tekmovanja pa je pripravilo tudi zeljno musako in zeljno pico.


ca295a5440580ab93e180d78a91d9bc5
Adriana Gašpar
15. Kapüstne den v Šalovcih.


Da je bil popoldan še bolj zanimiv, so domačini iz Kulturno umetniškega društva Budinci prikazali tudi celoten postopek priprave zemlja - na star ribaš so ga naribali, enemu od njih skrbno oprali noge in ga dvignili v sod, v katerem je "klačil" zelje, dokler ni povsem spustilo soka. Ko so bili lonci na skorajda vseh osmih stojnicah prazni, so izbrali tudi zmagovalca.

539e67b84b24fcabfeccc467a56ebd29
Adriana Gašpar
15. Kapüstne den v Šalovcih.


Najboljši segedin je skuhala ekipa iz Dolenec, druga je bila ekipa Cerop Puconci, tretja pa ekipa iz Markovec. Predsednica turističnega društva Dišeči volčin Mihaela Kalamar je z obiskom zelo zadovoljna in se že veseli prireditve prihodnje leto.

52739eeaf869c58979dfcaa2b4a2c0d1
Adriana Gašpar
15. Kapüstne den v Šalovcih.

"Opažamo, da je vse več obiskovalcev iz drugih krajev, kar je spodbudno, saj si ravno to želimo, da privabimo tudi ljudi iz drugod po Sloveniji," pravi Kalamarjeva. S Koroške se je namreč pripeljal poln avtobus obiskovalcev. "Letos je sicer nekoliko manj ekip kuhalo, ponavadi jih je deset oziroma enajst; ampak smo kljub temu zelo zadovoljni," pravi organizatorka, ki jo zelo veseli še, da se ljudje vračajo vedno znova vračajo in tako kažejo, da so prireditev vzeli za svojo.

kapustne den zelje ŠALOVCI td dišeči volčin