vestnik

Dogajanje v SMC: Počivalšek razmišlja tudi o odstopu

T. M., 12. 3. 2021
Bobo
Zdravko Počivalšek
Aktualno

Včeraj je bila seja sveta SMC, na kateri so razpravljali o prihodnosti stranke. Pri tem so sprejeli sklep, da bodo nadaljevali delo v vladi, Počivalška pa so tudi zadolžili za prenovo stranke pred državnozborskimi volitvami naslednje leto.

Kot smo neuradno izvedeli, je Počivalšek na seji omenil tudi možnost, da še pred volitvami odstopi kot minister in se vrne v poslanske klopi. Na ta način bi iz  državnega zbora izpadel Gregor Židan, ki je postal nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek prevzel vodenje ministrstva. Kasneje je iz SMC prestopil med poslance SD. Stranka SMC, ki ima trenutno osem poslancev, bi tako dobila enega poslanca več. 

Počivalšek bi s to potezo dobil več časa, da se posveti vodenju stranke, ki ji po zadnjih javnomnenjskih raziskavah ne kaže dobro. Kot njegova morebitna naslednica na čelu ministrstva se največkrat omenja državna sekretarka Ajda Cuderman. 

Kot smo že poročali, je včerajšnja seja potekala v luči stopnjevanja napetosti v stranki in tudi širše. Počivalšek je tako v sredo objavil javno pismo, v katerem je opozicijo in druge “sopotnike” v zaostrenem političnem ozračju pozval k dialogu.

Predsednik državnega zbora in vidni član SMC Igor Zorčič pa mu je javno odgovoril, da se bodo morali s "sopotniki" najprej pogovoriti o nekaterih vprašanjih, o katerih imajo v koalicijskih SMC in SDS različna mnenja, med drugim glede imenovanja tožilcev in financiranja Slovenske tiskovne agencije.

politika smc