vestnik

DORA: Vsak dan tri ženske izvedo, da so zbolele

A. Nana Rituper Rodež, 30. 12. 2018
Profimedia
S preventivnim programom so pri 19 ženskah odkrili raka dojk. 
Aktualno

Lani konec novembra je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) začel delovati državni presejalni program DORA, program za zgodnje odkrivanje raka dojk. Od takrat do konca septembra letos je bilo na mamografijo povabljenih 5.972 žensk med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v pomurskih občinah.

Udeležba na brezplačnem pregledu je bila 68,9-odstotna, kar je za prvi krog vabljenja dober rezultat, ocenjujejo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Med pregledanimi oziroma slikanimi ženskami je bilo treba na dodatne obravnave napotiti 153 žensk, pri 19 ženskah pa so odkrili raka dojk. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije je v obdobju 2011–2015 v pomurski regiji zaradi raka dojk v povprečju letno umrlo 22 žensk vseh starosti.

Zagotovljeno zdravljenje

V začetku decembra so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odprli nov presejalno-diagnostični center (PDC) Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA, kjer izvajajo dodatne diagnostične preiskave za ženske, ki jim po mamografiji v tem programu odkrijejo spremembe na dojkah. Za tiste ženske, ki jim bodo po opravljenih dodatnih preiskavah odkrili raka dojk, je zagotovljeno tudi zdravljenje. Sprva izvajajo storitve v omejenem obsegu za območje Maribora, postopoma pa bodo širili območje še na ostale centre programa DORA v severovzhodni Sloveniji, kjer opravljajo presejalne mamografije, tudi na Splošno bolnišnico Murska Sobota.


cda7b432edcb5397288dd331502d2a48
Nataša Juhnov
Preventivni pregled na mamografu s slikanjem dojk traja le deset minut, lahko pa reši življenje.

Vsak dan zbolijo tri ženske

S tem bosta tudi za pomurske ženske, pri katerih bodo ob slikanju dojk v programu DORA odkrili spremembe, postopoma zagotovljena dodatna diagnostika in zdravljenje v bližnjem UKC-ju. Do razširitve dodatnih obravnav v UKC Maribor pa bodo ženske iz programa DORA opravljale dodatne preiskave na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer tak center deluje od leta 2008.
Rak dojk je podobno kot drugod po Evropi tudi pri nas najpogostejši rak pri ženskah, na leto v Sloveniji zboli več kot 1200 žensk, pojavnost pa še narašča. Podatki kažejo, da vsak dan trem ženskam povedo, da so zbolele za rakom dojk, ena ženska pa zaradi tega umre.

Pri polovici žensk rak odkrit dovolj zgodaj

Še najmanjša je obolevnost v Pomurju, a bo po predvidevanjih zdravnikov ena od 14 žensk do 74. leta starosti zbolela za rakom dojk. Če je rak dojke dovolj zgodaj odkrit, je zdravljenje veliko uspešnejše, kar prispeva tudi k boljšemu preživetju in k večji kakovosti življenja bolnic. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije pa je le pri polovici žensk rak dojk odkrit dovolj zgodaj, ko je bolezen še v omejenem stanju. »Zato je tako pomembno, da nagovorimo čim več žensk in da se odzovejo vabilu na preventivni program,« še poudarjajo na ljubljanskem Onkološkem inštitutu.
dora rak dojke mamografija bolezen