vestnik

Dosor v Radencih: To ni običajen dom starejših

V. T., 8. 9. 2018
Dani Mauko
Razstave v Dosorju so ne le kakovostne, vedno so tudi dobro obiskane in so torej odličen družabni dogodek.
Aktualno

Desetletnico razstav so proslavili z otvoritvijo razstave Brama D'Honta.

V Domu starejših občanov Radenci so obeležili 10. obletnico likovnih dogodkov z otvoritvijo likovne razstave poimenovane »Goričko« Brama D'Honta iz Nizozemske, ki danes živi in ustvarja v Prosečki vasi na Goričkem.



Prostovoljka, organizatorka kulturnih dogodkov v Dosorju, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatovič, je povedala, da Dosor ni običajen dom starejših, kar dokazujejo številna dogajanja, ki se vrstijo tukaj. Med njih spadajo tudi likovne razstave - bilo jih je več kot sto - mednarodna likovna kolonija, ki se je letos v domu odvijala že desetič, Na njih je sodelovalo že čez 65 različnih umetnikov, predvsem slikarjev, pa tudi kiparjev, ki Dosorjevo poslanstvo v umetnosti ponašajo po Sloveniji in ostalih deželah.

"V domu ne manjka zavedanja, da se dobra umetnost približa stanovalcem doma. Živimo v nekih čudnih časih, ki tudi umetnosti niso najbolj naklonjeni. Zato tisti, ki z umetnostjo živimo, toliko bolj cenimo Dosorjevo delovanje na tem področju," je še dejala Mijatovičeva.


Bram D'Hont je umetnik, ki je likovno umetnost študiral na Aki Enschede, Minerva Groniegen in litografijo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Razstavljal je na Nizozemskem, v Nemčiji, Italiji, na Kitajskem in seveda v Sloveniji, kjer njegova dela še danes lahko vidimo na Gradu Grad. V Dosorju so na ogled dela, ustvarjena z grafiko - gre za računalniško obdelavo, ki dopušča poigravanje likovnih kompozicij - in s slikanjem,.je umetnika predstavil likovni kritik Mario Berdić.

7c689e705eedd6fac61f9b8c70a9e04d
Dani Mauko
Umetnika je predstavil likovni kritik Mario Berdić.

Ob jubileju je direktorica doma Mateja Hauser povedala, da je Dosor edini dom v Sloveniji, ki sistematično organizira likovne aktivnosti, po njenih besedah je dom ena sama velika galerija. Hausrejeva se je vsem, ki kakorkoli pomagajo, zahvalila, prostovoljki Tatjani pa podarila torto.

Dogodek sta popestrili vokalistka Katarina Šebok ob spremljavi kitare, na katero je igrala Tara Jug.


Dani Mauko
Tatjana Mijatovič (levo), Bram D'Hont in Mateja Hauser.
Dosor razstava