vestnik

Država izpolnjuje še zadnji dolg po gradnji avtoceste

Majda Horvat, 25. 9. 2017
Majda Horvat
Zaradi kolesarske poti od Dobrovnika do Kamovec nastal problem poljske poti. 
Aktualno

Med Dobrovnikom in Kamovci podjetje Pomgrad pospešeno gradi kolesarski pas na obeh straneh državne ceste v dolžini približno dva kilometra, hkrati s tem pa bodo cesto tudi razširili in obnovili. Rok za dokončanje del, ki jih je januarja razpisala državna direkcija za infrastrukturo, je 1. oktober, pogodbena vrednost del pa 900 tisoč evrov. S tem država izpolnjuje še zadnje obveznosti iz sporazuma, ki ga je podpisala z občinami Dobrovnik, Turnišče in Lendava ob gradnji pomurske avtoceste glede zagotavljanja prometne varnosti v času gradnje avtoceste in za obnovo cest, ki so jih poškodovali težki tovornjaki s prevažanjem gradbenega materiala.
Dobrovniška občina je pri izvedbi projekta pomagala pri pridobitvi projektne dokumentacije in postopkih za odkup zemljišč, načrtovala pa je tudi, da bi sočasno z ureditvijo ceste in kolesarske poti na tem območju izvedli tudi komasacijo, vendar zanjo še niso dobili soglasja lendavske upravne enote. S tem bi namreč lahko rešili tudi vprašanje ureditve poljske poti, ki bi kmetom omogočila dostop na njihova polja. Zdaj bo to omogočeno le z nekaj propusti z glavne ceste prek kolesarskega pasu in jarka, ki je za njim.
Občina Dobrovnik temeljito obnavlja tudi cesto od pokopališča s smeri središča vasi Žitkovci, za katero je dobila nepovratna sredstva v sklopu razpisov za urejanje vaških jeder, sama pa je prispevala 30 odstotkov vrednosti projekta. Gradbena dela, ki jih izvaja podjetje Nograd, znašajo blizu 60 tisoč evrov. V načrtu imajo še obnovo krajšega odcepa od Žitkovec do državne ceste.
kolesarska pot avtocesta kolesarji poljska cesta