vestnik

Državna blagajna naj bi leto končala s 4,2 milijarde evrov primanjkljaja

Vestnik, STA, 23. 9. 2020
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Potem ko se je v torek seznanil s predlogom rebalansa državnega proračuna in novele zakona o njegovem izvrševanju, bo državni zbor danes sejo nadaljeval še predlogom sprememb odloka o najvišji dovoljeni porabi javnih blagajn. Nato poslance čaka le še glasovanje o vloženih dopolnilih in proračunskih dokumentih v celoti.

Z rebalansom se bodo odhodki v primerjavi z veljavnim proračunom povečali za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov, prihodki pa zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,2 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi tako leto končala s 4,2 milijarde evrov primanjkljaja. Predlog sta v torek poslancem predstavila predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Priznala sta, da je načrtovani primanjkljaj, ki v deležu bruto domačega proizvoda znaša 9,3 odstotka, visok. A gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije in Šircelj je dejal, da si ga bo vlada prizadevala v naslednjem obdobju zmanjševati, dokler ne bomo lahko govorili o presežku.

Da bodo rebalans potrdili, so napovedali v vseh koalicijskih strankah, katerih poslanci so v razpravi izpostavljali hiter in ustrezen odziv vlade na epidemijo. Nasprotovali pa mu bodo v LMŠ, Levici in SAB ter tudi v SD, če ne bodo sprejeti njihovi predlogi za prerazporeditve. V SNS so povedali, da rebalansu ne bodo nasprotovali.

dz seja proračun