vestnik

Državna prvaka v oranju postala Igor Pate in Anton Filak

Damjana Nemeš, 15. 9. 2019
Nataša Juhnov
Državno tekmovanje oračev Slovenije.
Aktualno

V Mlajtincih se je končalo 63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol Slovenije, tekmovanje pa je potekalo z obračalnimi plugi in s plugi krajniki.

Tekmovanje, ki je potekalo na zemljiščih skupine Panvita v Mlajtincih minula petek in soboto, je postreglo z novimi državnimi prvaki v oranju. V kategoriji plugi krajniki je nov državni prvak v oranju postal Anton Filak, drugo mesto je pripadlo Prekmurcu Darku Tibautu, tretje mesto pa Tomažu Divjaku. V kategoriji obračalni plugi je prvo mesto osvojil Igor Pate, drugi je bil Prekmurec Štefan Bakan, tretje mesto pa je pripadlo Tilnu Fujsu, dijaku Biotehniške šole Rakičan. 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Igor Pate je osvojil prvo mesto v kategoriji obračalni plugi.

Prav Fujs je bil prvi tudi v oranju z obračalnimi plugi med srednješolci, drugo mesto v tej kategoriji je pripadlo Aljažu Juriču, tretje pa Gašperju Rogelju. 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Med srednješolci je bil v kategoriji obračalni plugi najboljši Tilen Fujs, dijak Biotehniške šole Rakičan (drugi z desne).

V kategoriji plugi krajniki med srednješolci se je najbolje izkazala Romana Kumin, dijakinja Biotehniške šole Rakičan, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Andraž Ceglar in Benjamin Kavšek. 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Med srednješolci v kategoriji plugi krajniki se je najbolje izkazala Romana Kumin.

Dijaki Biotehniške šole Rakičan so se najbolje izkazali tudi v ekipnem tekmovanju, drugo mesto je pripadlo Biotehniškemu centru Naklo, tretje pa Biotehniški šoli Ptuj. 

Tudi v članski skupni razvrstitvi ekip se je ekipa Prekmurja, ki sta jo sestavljala Štefan Bakan in Darko Tibaut, dobro izkazala, osvojila sta namreč drugo mesto, prvo mesto je pripadlo ekipi iz Dolenjske, tretje mesto pa ekipi iz Podravja. 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Biotehniška šola Rakičan je osvojila prvo mesto v ekipnem tekmovanju.

Poleg omenjenega je potekalo tudi državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem, ki ga je organizirala Zveza kmetic Slovenije. Ženske so se pomerile v dveh kategorijah, in sicer pod 50 let in nad 50 let. V prvi kategoriji je zmagala Brigita Rupnik, v drugi pa Marija Rožman. 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Brigita Rupnik in Marija Rožman sta zmagali v državnem tekmovanju žensk v spretnostni vožnji s traktorjem.

Društvo oračev Pomurja je organiziralo tekmovanje v oranju s klasičnimi in starimi plugi, kjer je prvo mesto osvojil Janko Karba, drugi je bil Janko Avguštin, tretji pa Boris Kerčmar. Prav tako je v organizaciji Zveze slovenske podeželske mladine potekalo tekmovanje v varnem in spretnem delu s traktorjem, kjer so prva tri mesta osvojili Aljaž Jurič, Tomaž Veselič ter Luka Lorbek in Matej Štrajhar (oba tretje mesto). 

mlajtinci, državno-tekmovanje-v-oranju, podelitev
Nataša Juhnov
Boris Kerčmar je osvojil tretje mesto v tekmovanju s starodobniki.

Najboljša orača, ki sta letos na državnem prvenstvu osvojila prvi mesti v posamezni kategoriji, bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v ruskem Sankt Peterburgu, ki bo potekalo med 1. in 10. avgustom.