vestnik

Državni zbor potrjuje 600 milijonov evrov težak sedmi protikoronski paket

Vestnik, STA, 29. 12. 2020
STA
Državni zbor danes potrjuje PKP7.
Aktualno

Državni zbor bo na današnji izredni seji potrjeval nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih šest, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa še vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Po predlogu zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 bo država enkratni solidarnostni dodatek izplačala upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, prejemnikom otroškega dodatka, staršem z več otroki ter starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo s covid-19 bolniki, bodo prejeli višje plače, verski uslužbenci mesečni temeljni dohodek. Po obravnavi na seji odbora DZ za finance pa v zakonskem besedilu ni več zapisana možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev.

Pokojnina
Demokracija
Enkratni solidarnostni dodatek bo država izplačala upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, prejemnikom otroškega dodatka, staršem z več otroki ter starejšim kmetom z nizkimi dohodki.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Država jim bo financirala nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, uvaja pomoč gasilcem ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

Odbor za finance je v ponedeljek nekatere predlagane ukrepe še razširil in finančni minister Andrej Šircelj je oceno vrednosti ukrepov zvišal s 550 milijonov evrov na do 600 milijonov evrov. Med drugim bodo dodatek za novorojenčke prejeli že rojeni po 1. januarju letos in ne šele od uveljavitve zakona.

dz zakon ukrepi gospodarstvo sociala koronavirus