vestnik

(VIDEO) Državo lahko spoznavate na novi kolesarski poti. Del trase vodi tudi od Moravskih Toplic do Ljutomera

Vestnik.si, 10. 7. 2022
Slovenia Green Wellness Route
Pot vodi tudi od Moravskih Toplic do Ljutomera in Jeruzalema.
Aktualno

V Sloveniji je nastala nova kolesarska pot, imenovana Slovenia Green Wellness Route, ki povezuje najboljša slovenska zdravilišča. Del nje sta tudi so tudi Moravske Toplice in Ljutomer.

Kolesarska pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Združenja slovenskih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace. Povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost. Krožna pot se začne v Ljubljani, popotnika nato najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije, sledi južni del Slovenije in povratek v prestolnico. 



Tisti, ki se bodo podali na to krožno kolesarsko pot, bodo v 16 dneh obiskali Kamnik, Ljubno ob Savinji, Rečico ob Savinji, Velenje, Zreče, Maribor, Lenart, Sveto Ano, Moravske Toplice, Ljutomer, Jeruzalem, Ptuj, Čatež, Brežice, Kostanjevico na Krko, Novo mesto, Laško, Celje, Šentjur in Žalec. Skupna dolžina poti je 680 kilometrov, dnevne etape pa merijo okoli 40 kilometrov. Organizatorji so pripravili tudi brezplačni interaktivni zemljevid s približno 500 zanimivostmi ob poti. 

Kakšna je pot v Pomurju? 

V Moravskih Toplicah po priporočilih snovalcev poti najdete Terme 3000 in Terme Vivat, nato pot vodi po okolici Murske Sobote do Soboškega jezera, potem pa prečkate reko Muro. Trasa vas bo vodila do Ljutomera in Jeruzalema, v prvem snovalci kolesarske poti priporočajo ogled cerkve svetega Janeza Krstnika in muzeja Ljutomerski kasač, na Jeruzalemu pa predlagajo obisk turistično informacijskega centra, kjer boste dobili ideje za izlete. Dan zaključite v Biotermah v Mali Nedelji. Pri opisu poti je na voljo tudi več idej, kaj lahko na lokaciji počnete oziroma kaj je vredno poskusiti oziroma si ogledati. 

kolesarska-pot slovenia-green-wellness-route moravske-toplice ljutomer