vestnik

Dvotedenska incidenca v Pomurju je 1347, Gantar napovedal vrnitev v šole kmalu po novem letu

Vestnik, 15. 12. 2020
Niko Časar
V pomurski regiji štirinajstdnevna incidenca znaša 1347 okužb na sto tisoč prebivalcev.
Aktualno

Popolno zaprtje države čez praznike je na mizi, Gantar ta ukrep podpira.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci ob pregledu dnevnih podatkov o številu okužb, podal tudi nove informacije o štirinajstdnevni incidenci okužbe na sto tisoč prebivalcev. V pomurski regiji ta znaša 1347. Pomurje je trenutno na tretjem mestu med 12 statističnimi regijami, pred nami sta Posavska in Jugovzhodna Slovenija. 

Gost današnje konference je bil tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je poudaril, da se moramo veljavnih ukrepov držati tudi čez praznike. Strokovnjaki se namreč teh praznikov na podlagi prejšnjih izkušenj najbolj bojijo. Izpostavil je tudi, da se bodo po novem letu v šole vrnili učenci, sprva najmlajši, tisti v vrtcih in zavodih. Zdaj se za ta korak niso odločili, ker bi tako pouk v šolah potekal zgolj en teden. 

Eno ključnih orodij za zaviranje širjenja okužb je nošenje zaščitne maske. Virus namreč širijo tudi osebe, ki ne kažejo simptomov. Pomembno je ukrep upoštevati tudi na delovnih mestih, saj minister pravi, da je med okuženimi največ delovnih ljudi. Poudarja, da vsa navodila sprejmejo na podlagi spoznanj o cov-sars-2. Ob tem je predstavil še spremembo, po kateri od jutri maske na prostem niso več vseskozi obvezne, ampak le takrat, ko ne moremo vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Še naprej pa so zaščitne maske obvezne v notranjih javnih prostorih. 

tomaž gantar
STA
Tomaž Gantar

Gantar še pravi, da bo do 21. decembra dobavljenih okrog 30 tisoč hitrih testov, še ena taka pošiljka pa pride 28. decembra. Na drugi razpis, ki se zaključuje danes, so povabili 40 ponudnikov. Dodal je še, da bo jutri in v četrtek vlada sprejela odločitev, kako bo čez praznike, kako se ravnati in kako ljudem kljub vsemu polepšati praznike. Zagotovil pa je že, da brez ukrepov ne bo šlo. "Lockdown" je na mizi, Gantarju se zdi smiseln, ob tem pa še poudarja, da je treba pretehtati, kaj pustiti odprto in kaj ne. Pregledali bodo tudi situacijo v sosednjih državah.

koronavirus slovenija epidemiološke-razmere