vestnik

DZ pritrdil uvedbi licence za tehnika zdravstvene nege

STA, 26. 11. 2019
Arhiv
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Državni zbor je na današnjem zasedanju s 74 glasovi za in brez glasu proti sprejel vladno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki uvaja licenco za tehnika zdravstvene nege in podaljšuje rok za njeno pridobitev. Že v dopoldanski obravnavi so novelo podprle koalicijske stranke ter SDS in NSi, v Levici pa so napovedali, da ji ne bodo nasprotovali.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek je danes pojasnil, da zakon o zdravstveni dejavnosti omogoča priznanje z delom pridobljenih kompetenc tehnikom zdravstvene nege, ki so ob izpolnjevanju drugih zakonskih pogojev v zadnjih 15 letih najmanj 12 let več kot polovico delovnega časa izvajali aktivnosti diplomirane medicinske sestre. Delodajalec takim tehnikom zdravstvene nege ponudi pogodbo za zaposlitev na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre, ne prizna pa jim izobrazbe diplomirane medicinske sestre in posledično tudi ne pristojnosti za izvajanje vseh njenih aktivnosti. Po Pliberškovih besedah zdajšnjo neustrezno ureditev novela popravlja z uvedbo licence.

medicinska sestra, pacient
Profimedia
Fotografija je simbolična

"Uvedba licence za strokovno področje omogoča transparentno razmejitev med diplomiranimi medicinskimi sestrami, ki so formalno izobrazbo pridobile skladno z nacionalnimi in mednarodnimi predpisi, in tehniki zdravstvene nege, ki bodo na delovna mesta diplomiranih medicinskih sester prerazporejeni," je dodal Pliberšek. Alenka Jeraj iz SDS je v dopoldanski razpravi dejala, da od vlade pričakujejo "jasno usmeritev, kako bomo to reševali v prihodnje, saj se pomanjkanje zdravstvenega kadra kaže na vsakem koraku in povzroča težave v javnih zavodih, predvsem v bolnišnicah, ki zapirajo oddelke". Po oceni Andreje Zabret iz LMŠ novela "po mnogih letih končno odpravlja krivice tistim zaposlenim v zdravstveni negi, ki delajo več kot jim omogoča zakonodaja oziroma formalna izobrazba".

medicinska sestra
dreamstime
Fotografija je simbolična.

Bojana Muršič iz SD je izpostavila, da novela prinaša zaščito zaposlenih, hkrati pa transparentno izvajanje dejavnosti. Mojca Žnidarič iz SMC meni, da so sprejete spremembe v javnem interesu ter da bodo pomembno pripomogle h kakovostni in varni obravnavi pacientov. Željko Cigler iz Levice je opozoril, da uvajanje licenc prinaša fragmentacijo delovne sile in s tem večji nadzor nad njo. Iva Dimic iz NSi je spomnila, da se slovensko zdravstvo sooča s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev, kar v največji meri čutijo bolniki, pa tudi izgoreli zdravstveni delavci. Po mnenju Vojka Starovića iz SAB novela "področje licenc v zdravstveni negi jasneje ureja, to je pa neločljivo povezano s kakovostjo in varnostjo zdravstvenih storitev". Branko Simonovič je poudaril, da so v DeSUS novelo podprli "v upanju, da se bo navkljub težkim delovnim pogojem in nizkemu plačilu za izjemno odgovorno delo vsaj nekaj medicinskih sester odločilo ostati v poklicu". Lidija Ivanuša pa je dejala, da so v SNS glasovali za novelo iz razlogov, "ker je še zmeraj bolje podpreti rešitev, ki ureja le del problema, kot pa da problem obstaja še naprej".

dz seja zakon zdravstvo