vestnik

Egipčani bi kupili petrokemično tovarno

Majda Horvat, 2. 9. 2021
Majda Horvat
Kakšen okoljski "odtis" bo pustila prodaja petrokemične tovarne Nafte Petrochem v stečaju?
Aktualno

Med tremi ponudniki za nakup lendavske petrokemije najresnejši potencialni kupec Mansoura for Resins & Chemical Industries iz Egipta.

Med tremi ponudniki za nakup premoženja Nafte Petrochem v stečajnem postopku je po naših informacijah najresnejši potencialni kupec družba MRI Mansoura for Resins & Chemical Industries iz Egipta. Stečajni upravitelj Silvo Zorec o ponudnikih seveda ne daje informacij, je pa povedal, da bo postopek izbire končan predvidoma v naslednjih desetih dneh. Bodisi s sklenitvijo dogovora z enim od ponudnikov ali z odločitvijo za nov krog prodaje.  

Da je ob tem poslu za lokalno skupnost pomembno okoljsko vprašanje, smo že večkrat poročali, zato je s tega vidika tudi razumljiva aktivnost občinske uprave pri samem postopku. Toda občinski svetniki na zadnjem sestanku, ki ga je sklical vrh občine sredi avgusta, temu zaradi neznank oziroma tveganj pri morebitnem vključevanju v poslu, niso bili naklonjeni. Dogovori o sodelovanju so potekali prav z družbo MRI s sedežem v Egiptu. 

Ključno vprašanje pri tej prodaji je, kakšen interes bi imel kupec. Ali proizvodnjo tu znova zagnati ali bo strojno opremo razstavil ter jo odpeljal. V obeh primerih je odločitev povezana z okoljskim vprašanjem, v drugem primeru še tudi s ponovno uporabo izpraznjenega zemljišča. In na tej točki bi se najverjetneje želela vključiti v posel tudi lokalna skupnost.

nafta-petrochem prodaja občina-lendava okoljsko-vprašanje