vestnik

Cilj je povečati razumevanje o duševnem zdravju v šolah, na delovnih mestih in doma

Vestnik.si, STA, 22. 5. 2023
Pixabay
Evropski teden duševnega zdravja bo namenjen osveščanju o duševnem zdravju v skupnostih.
Aktualno

Evropski teden duševnega zdravja bo namenjen osveščanju o duševnem zdravju v skupnostih.

Cilj letošnjega tedna duševnega zdravja je povečati razumevanje o duševnem zdravju v šolah, na delovnih mestih in doma. Z namenom izboljšanja stanja duševnega zdravja v slovenski družbi, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v četrtek v Ljubljani organiziral Festival duševnega zdravja, ki je bil prvi tovrstni dogodek v Sloveniji.

Čeprav se ozaveščenost o duševnem zdravju povečuje, se še vedno srečujemo s stigmo, diskriminacijo in težavami pri iskanju pomoči. Na NIJZ so se zato obeležitvi tedna za duševno zdravje pridružili z organizacijo Festivala duševnega zdravja, ki je potekal v četrtek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na festivalu je bilo obiskovalcem na voljo več delavnic in predavanj, imeli pa so tudi priložnost za pogovor s številnimi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Predstavilo se je več kot 45 različnih organizacij.



Evropski teden duševnega zdravja sta z dogodki že pretekli teden obeležila tudi Društvo šola zdravja in Unicef Slovenija. Društvo je sodelovanje na četrtkovem Festivalu duševnega zdravja izkoristilo predvsem za promocijo gibanja za zdravje. Redna telesna aktivnost ima lahko številne pozitivne učinke na psihično zdravje. Blagodejno vpliva na krepitev kognitivne funkcije, zmanjševanje tveganja za pojav depresije, tesnobe, lahko pa tudi izboljša spanec. Nekatere raziskave so pokazale tudi možnosti zmanjšanja pojava demence oziroma njeno odložitev v kasnejše starostno obdobje, so še zapisali na društvu.

duševne težave, žalost
Pixabay
Izpostavili so tudi dva druga dejavnika, ki pomembno vplivata na duševno zdravje, to sta okolica in socialni stik.


Izpostavili so tudi dva druga dejavnika, ki pomembno vplivata na duševno zdravje, to sta okolica in socialni stik. Raziskava iz leta 2018 je namreč pokazala, da lahko vzdrževanje socialnih povezav zmanjša tveganje za pojav demence oziroma Alzheimerjeve bolezni. Socialna vključenost lahko izboljša splošno počutje posameznika, zmanjša stres in občutek osamljenosti. Z namenom širjenja dobrih praks na društvu omogočajo brezplačno jutranjo vadbo po metodi "1000 gibov" na več kot 250 lokacijah po Sloveniji ter tedensko pomladno poletno vadbo Dihamo z naravo.

Unicef Slovenija pa je v okviru kampanje Kako se počutiš organiziral dogodek, ki je spodbujal pogovor o duševnem zdravju. Dotaknili so se tudi teme dviga psihološke prožnosti otrok v šolah ter opozorili na sistemske vrzeli na področju obravnave duševnega zdravja otrok in mladih. Pojasnili so, da različne stiske in stresne položaje doživljamo vsi in da je pomembno, da stiske prepoznamo in se nanje čim prej ustrezno odzovemo. Glasba, likovno izražanje in ples so tehnike, ki nam lahko pomagajo pri sprostitvi in vzdrževanju dobrega duševnega zdravja. Na dogodku so poudarili, da si želijo konkretnih sistemskih sprememb, da bodo otroci v stiski dobili pravočasno in učinkovito pomoč.

duševno zdravje teden