vestnik

(FINANCE) Med 15 najvplivnejšimi menedžerkami kar dve Pomurki

A. G., 15. 11. 2021
Pexels
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V reviji Finance Manager so izbrali 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk, med njimi sta tudi Sabina Sobočan, direktorica in solastnica Varis Lendava, in Sandra Županec, direktorica Carthaga.

Časopisna hiša Finance je izbrala najvplivnejše ženske v poslovnem svetu. 

Kot so zapisali, so v primerjavi z zadnjo lestvico, ki so jo sestavili pred dvema letoma, letos na seznamu štiri novinke.

Najvplivnejše slovenske menedžerke: 

1. Alenka Žnidaršič Kranjc, večinska lastnica skupine Prva

2. Karmen Dietner, predsednica uporave Pokojninske družbe A

3. Sonja Gole, generalna direktorica in solastnica skupine Adria Mobil

4. Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija in Siemensa Srbija, predsednica uprave Siemensa Hrvaška

5. Nada Drobne Popović, predsednica uprave Petrola

6. Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke

7. Vesna Južna, prokuristka družbe Perspektiva FT in solastnica Perspektive

8. Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali

9. Vanja Lombar, generalna direktorica OMV Slovenija 

10. Sabina Sobočan, direktorica in solastnica Varis Lendava 

11. Sandra Županec, direktorica Carthaga

12. Cvetka Franko, direktorica in solastnica Sovite

13. Valerija Špacapan Friš, direktorica Schenkerja Slovenija

14. Karmen Pangos, generalna direktorica Žita. 

15. Martina Perharič, generalna direktorica Medisa

Kopalnice vnaprej rezervirane

Sabina Sobočan je Pomurka, ki kljubuje koronakrizi, so zapisali v Financah Manager. 

Lendavski Varis je namreč pod vodstvom direktorice in solastnice Sabine Sobočan lani ustvaril rekordnih 5,2 milijona evrov čistega dobička.

Podjetje, ki proizvaja gotove kopalnice za hotele, bolnišnice, domove za starejše, študentske domove, večstanovanjske stavbe, je lani ustvarilo 29,1 milijona čistih prihodkov od prodaje, kar je 7,4 odstotka manj glede na leto prej, večino jih ustvari na tujem trgu, predvsem v Nemčiji, kjer ima 15-odstotni tržni delež. »Gradbeništvo je v Nemčiji v razcvetu oziroma je bilo povpraševanje po naših kopalnicah tolikšno, da so si kupci vnaprej rezervirali naše zmogljivosti, četudi še niso točno vedeli, kdaj se bodo njihovi projekti začeli oziroma kdaj bodo potrebovali naše kopalnice. Z dobrim delom v minulih letih smo si izbojevali tak položaj, da smo lahko izbirali posle z višjo dodano vrednostjo,« je Sobočanova povedala za Izvoznike.

Vodenje podjetja je pred petimi leti prevzela od očeta in v nekaj letih podvojila prihodke, lani so zgradili novo proizvodno halo v velikosti 2.400 kvadratnih metrov, ki so jo začeli uporabljati letos.

sabina-sobočan, varis, lendava
Nataša Juhnov
Sabina Sobočan

Pohvali se tudi, da je lani povprečna plača v podjetju znašala 1.795 evrov, kar je 29 odstotkov nad povprečjem panoge gradbeništvo. Podjetje, ki zaposluje okoli 250 ljudi, je bilo prejšnji mesec nominirano za pomursko podjetje desetletja, do konca leta pa nameravajo zaposliti še okoli 30 ljudi.

Eden največjih zaposlovalcev v regiji

Kot so še zapisali v časopisu, Sandra Županec tudi v času zahtevnih in nestabilnih razmer zelo dobro krmari proizvajalca avtodomov Carthago, ki zaposluje nekaj več kot 800 ljudi. V minulem poslovnem letu, ki se je končalo julija 2020, so kljub pandemiji in enomesečnemu izpadu proizvodnje povečali prihodke za 5,6 odstotka, na 217,2 milijona evrov, in ustvarili 8,3 milijona evrov dobička. Pohvalijo se tudi, da so lani izdelali tridesettisoči avtodom, letos pa so napovedali novo tovarno za proizvodnjo avtodomov, ki jo bodo predvidoma v letu 2023 postavili na deset hektarjev velikem zemljišču v Ormožu.

113c7cca03e956d08e2bb7c81c683d79
Aleš Cipot
Sandra Županec

Pogajanja o nakupu tovarne, ki jo je v Ormožu letos zaprl proizvajalec očal Safilo, in odpustil okoli 500 ljudi, niso bila uspešna, zato bodo tovarno zgradili. Na začetku bo delo predvidoma dobilo od 300 do 400 ljudi, potem pa tudi do 600. Carthago sicer intenzivno vlaga v širitev proizvodnje, v stroje in naprave ter IT-projekte, katerih vrednost je okoli osem milijonov evrov. Projekt so poimenovali »Projekt+« in bo končan leta 2023, so zapisali v letnem poročilu. V teku pa so tudi končna dela pri prvi fazi širitve oziroma gradnje novih proizvodnih prostorov ob upravni zgradbi v Odrancih.

Podjetje je močno povezano z regijo, poleg sodelovanja s šolami in mladimi podpirajo tudi športnike, med drugim zmagovalca kolesarske dirke Tour de France Tadeja Pogačarja.

profimedia-0004714532
Profimedia
V reviji Finance Manager so izbrali 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk, med njimi sta tudi Sabina Sobočan, direktorica in solastnica Varis Lendava, in Sandra Županec, direktorica Carthaga.

Kako so izbirali in razvrstili najvplivnejše

V uredništvu so pri izboru najvplivnejših slovenskih menedžerk upoštevali več meril: velikost in uspešnost podjetja, ki ga vodijo, njegov vpliv na poslovanje drugih družb, pa tudi širši vpliv, ki ga ima podjetje na okolje, s podpiranjem različnih humanitarnih, kulturnih, športnih ter drugih projektov in skupin. Poleg tega so upoštevali, ali ima menedžerka tudi lastniški delež v podjetju, ki ga vodi, pa tudi njene druge družbene funkcije, pogostost pojavljanja v javnosti in nasploh, kolikšno težo ima njena beseda.

finance-manager menedžer vplivne-ženske menedžerka podjetnica gospodarstvo gospodarstvenik