vestnik

(FOTO) V Elizabeti pri Svetem Juriju opozorili tudi na neustrezne kadrovske normative

D. N., 24. 4. 2020
Damjana Nemeš
Enota Doma starejših Rakičan Elizabeta Sveti Jurij
Aktualno

Petnajstminutnemu mirnemu protestu, h kateremu je zaposlene v domovih za starejše in v zavodih za odrasle s posebnimi potrebami pozvala Skupnost socialnih zavodov Slovenije, so se pridružili tudi zaposleni v enoti Elizabeta Sveti Jurij, ki deluje v okviru Doma starejših Rakičan.

Kot je pojasnila diplomirana medicinska sestra Andreja Bodanec, sicer vodja enote Elizabeta v Svetem Juriju, so želeli danes z mirnim protestom opozorili na težave, ki jih imajo v domovih za starejše. Med njimi kot najbolj problematične izpostavlja neurejene sistemske razmere, neenakopravno obravnavno starejših, kadrovske normative, financiranje ter neustrezne prostore in opremo, kar je nastalo zaradi dolgoletnega zanemarjanja tega področja. "Kadrovski normativi so zelo stari, vendar se moramo ravnati po njih. Pri nas je tako zaposlenih šest bolničarjev, pet medicinskih sester in ena diplomirana medicinska sestra, kar je na 51 stanovalcev zagotovo premalo," je še dodala Bodančeva in pojasnila, da imajo v enoti večji del stanovalcev, ki so nepokretni in zato potrebujejo 24-urno nego in pomoč. 

rogašovci, sveti-jurij, protest, dom-elizabeta-rogašovci
Damjana Nemeš
Andreja Bodanec, vodja enote.

Mirnega protesta so se sicer udeležili vsi zaposleni v enoti, podprl jih je tudi lastnik, ki je dom pred več kot 12 leti zgradil ravno z namenom za domsko varstvo stanovalcev in ga dal v upravljanje Domu starejših Rakičan. 

rogašovci, sveti-jurij, protest, dom-elizabeta-rogašovci
Damjana Nemeš
Enota Elizabeta v Svetem Juriju.

dom-elizabeta sveti-jurij rogašovci