vestnik

ECO Murska Sobota pripravlja dobrodelni koncert, katerega izkupiček bo namenjen integraciji ukrajinskih družin

D. N., 14. 4. 2022
Vanesa Jaušovec
Škof Leon Novak.
Aktualno

Evangeličanska cerkvena občina (ECO) Murska Sobota skupaj z Mestno občino Murska Sobota pripravlja na velikonočni ponedeljek dobrodelni koncert glasbene skupine Selah. Izkupiček od koncerta bo namenjen integraciji ukrajinskih družin, ki so v Pomurju. Ob tej priložnosti so v evangeličanskem centru Murska Sobota pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili že izvedene aktivnosti za pomoč Ukrajini in njenim državljanom, ki so svoje zatočišče našli v naših krajih.

Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji si ves čas, odkar spremljamo vojno situacijo v Ukrajini, zaradi katere so mnogi ostali brez domov, brez osnovnih življenjskih potrebščin in bežijo v varnejše kraje, prizadeva z raznimi humanitarnimi akcijami in drugimi aktivnostmi pomagati tako tistim, ki so ostali v Ukrajini in potrebujejo pomoč, kot tudi Ukrajincem, ki so prišli med nas. 

leon-novak, evangeličanska-cerkev
Vanesa Jaušovec
Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primož Trubar.

Aktivnosti, ki so že bile izvedene v sodelovanju Evangeličanske cerkvene občine (ECO) Murska Sobota skupaj z Evangeličansko humanitarno organizacijo (EHO) Podpornica ter aktivnosti, ki še bodo izvedene, je predstavil evangeličanski škof Leon Novak. Uvodoma se je zahvalil vsem donatorjem, vernikom in vernicam, ki s svojimi materialnimi in finančnimi prispevki omogočajo delovanje in pomoč EHO Podpornice, ki deluje v sklopu evangeličanske cerkve. 

Predsednik EHO Podpornice Peter Andrejčak je 2. marca v zbirni center za prebežnike iz Ukrajine v Vajkovce na Slovaškem dostavil zimska oblačila za otroke in odrasle. Cerkvena občina Gornji Slaveči je skupaj s Splošno bolnišnico Murska Sobota zbrala prehrambene in higienske izdelke, skupna teža zbranega je znašala 366 kilogramov. Zbrano so nato z vozilom soboške bolnišnice dostavili v sirotišnico v Ukrajino. Prehrambene in higienske izdelke sta zbrali tudi EHO Podpornica in Policijska uprava Murska Sobota ter jih predali ljudem, ki živijo na vojnem območju v Ukrajini. 

"Na cvetno nedeljo je 75 otrok in mamic obiskalo božjo službo v Gornjih Slavečih, kjer so jim z domačimi otroki pripravili prisrčno dobrodošlico in otrokom primerno bogoslužje. Skupaj so nato opravili kosilo v eni od tamkajšnjih restavracij, potem pa so si ogledali še Vulkanijo in grad na Goričkem," je še povedal Novak. 

leon-novak, evangeličanska-cerkev
Vanesa Jaušovec
Na novinarski konferenci je Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota predstavila dosedanjo humanitarno dejavnost za krizno območje v Ukrajini in doslej izvedene programe za otroke in matere, ki so našli zatočišče v naših krajih.

EHO Podpornica je včeraj v ukrajinsko mesto Užgorod dostavila 393 kompletov prve pomoči, 50 kompletov prve pomoči za kovček oziroma omarico ob delovnih nezgodah ter še 50 kompletov drugih artiklov, namenjenih nudenju prve pomoči. Omenjena pošiljka je bila predana organizaciji Srce za srce, ki je specializirana za zbiranje medicinskih pripomočkov in zdravil. 

Na velikonočni ponedeljek pa bo ECO Murska Sobota skupaj s soboško občino v Gledališču Park organizirala tudi koncert glasbene skupine Selah, kot predskupina bo nastopila mlada glasbena skupina Eben Ezer, ki tako ko Selah deluje pod okriljem ECO Murska Sobota. "Ker se je zasedba glasbene skupine Selah skozi leta spreminjala, smo se želeli vsi skupaj zbrati in zaigrati na istem odru ter naše delo in pesmi, ki jih izvajamo med letom ob nedeljah, predstaviti širši javnosti. Velikonočni prazniki so tudi čas, ko lahko s krščansko glasbo razvedrimo in povežemo ljudi ter jih spodbudimo k dobrodelnosti," je povedala Patricija Kisilak, vodja obeh glasbenih skupin. 

leon-novak, evangeličanska-cerkev
Vanesa Jaušovec
Patricija Kisilak, vodja glasbenih skupin Selah in Eben Ezer, ki delujeta pod okriljem Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota.

Izkupiček od koncerta bo namenjen integraciji ukrajinskih družin, ki jim želijo v ECO Murska Sobota in EHO Podpornici skozi delavnice za otroke, druženja za matere, z organizacijo izletov in različnih taborov omogočiti čim boljše počutje v naši regiji.  

evangeličanska-cerkev novinarska-konferenca dobrodelni-koncert