vestnik

(FOTO in VIDEO) Po dozo adrenalina k severnim sosedom

Gregor Grosman, 24. 8. 2018
Gregor Grosman
Enajst medvedov je resda osrednja atrakcija zavetišča, v njem pa živijo tudi druge živali.
Aktualno

Streljaj čez mejo živi v azilu enajst rjavih kosmatincev, nekaj deset kilometrov naprej, v neposredni okolici graškega letališča, pa ne manjka možnosti za adrenalinska doživetja.

Za tokratni izlet ne potrebujete nujno avstrijske vinjete, čeprav je pot do graškega letališča najhitrejša in najenostavnejša po avtocesti. A omenjeno letališče ni cilj tokratne poletne pobude, izlet vas vodi v njegovo neposredno okolico, prvo postojanko na poti pa lahko naredite že nekaj kilometrov čez mejo. Svetujemo ogled azila za medvede Bärenhof v kraju Berghausen. Prečkajte mejni prehod v Šentilju po regionalni cesti, nato nadaljujte pot do prvega krožišča in izberite tretji izvoz (zavijte levo). Nadaljujte pot po hribu navzgor do prvega križišča, kjer vas bodo table usmerile levo, nato pa vas bo tik pred ciljem na vaši desni že kmalu pozdravil rjavi kosmatinec, k sreči zgolj kot podoba na tabli.

Tri medvedke in osem medvedov

Zakonca Elke Weber in Hermann Skof sta azil, ki se nahaja na Južnoštajerski vinski cesti, prevzela leta 2011. S trinajstimi medvedjimi kosmatinci. Leto pozneje sta medvedja zatočišča obdala z dodatno varnostno ograjo, nato pa sta začela azil širiti v živalski vrt (danes skrbita za bizone, ponije, pujske, kokoši in peteline ter ljubke zajčke), čas delovanja pa povsem prilagajata medvedom in njihovemu zimskemu spancu. Danes obiskovalce od blizu in daleč razveseljuje enajst medvedov: tri medvedke in osem odraslih medvedov.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/FyvWWlsz1BA##

Kažipot do cilja: pot je cilj
Če vzamemo za cilj svojevrsten hotel Airbase - v njegovi neposredni bližini se nahaja adrenalinski park, trampolin park, park skulptur in gokart steza, se lahko do hotelskega kompleksa najhitreje pripeljete po avtocesti proti Gradcu, izberete izvoz Schachenwald (naslednji za Kalsdorfom, ki je odcep za letališče). Ko zapustite avtocesto, zavijete desno in v prvem krožišču izberete drugi izvoz ter nadaljujete pot po Thalerhofstrasse mimo rekreacijskega centra Schwarzlsee in naprej do prvega križišča, kjer zavijete levo. Pot je dolga okoli 60 kilometrov in traja okoli eno uro, nedvomno bolj zanimiva in le 15 minut daljša pa je vožnja po regionalni cesti.


916280faacc603f1d6bdc6f656f9a524
Gregor Grosman
Korenje kosmatinci enostavno obožujejo. Če slučajno pade zgolj v bližino ograde, ga spretno poberejo.


Od letos se morajo tri medvedke lepo obnašati, saj so zaprte v skupni ogradi in niso več ločene. To povzroča včasih pravo bitko za naklonjenost obiskovalcev, ki skozi dvojno ograjo bolj ali manj uspešno skušajo do živali spraviti koščke korenja. "Živali kar pridno komunicirajo, včasih so malce glasnejše, drugič bolj harmonične," pove Elke Weber.

6ebba90d12f96d4c3c0bdfbefea41a0c
Gregor Grosman
Dnevno je medvedje zavetišče odprto od 9. do 18. ure, hrano za prebivalce pa lahko prinesete s seboj.

Zelo radi imajo korenje

Dnevno je medvedje zavetišče odprto od 9. do 18. ure, hrano za prebivalce pa lahko prinesete s seboj. Fritz, Burli, Felicitas, Hansi, Bärli, Petzerl, Ivan, Gretel, Heidi, Brummi in Raunzer bodo veseli, če jim boste poklonili kakšno jabolko, hruško, oreščke, zelo radi pa imajo tudi korenje. Spomladi, ko je sezona parjenja, so samčki sicer na dieti "ljubezen gre skozi želodec", šaljivo doda Elke. Poleti, ko je prevroče, pa se kosmatinci raje namakajo v bazenih, kot da bi se ukvarjali s hrano. Zato je zdaj ravno pravi čas, da jih obiščete.

664adb932a0545cdaa46d63052ade830
Gregor Grosman
Če je prevroče, se medvedi radi zatečejo v bazen.

Pri druženju z živalmi se boste lahko brez težav zadržali kakšno uro ali dve, nato pa bo že počasi čas za zgodnje kosilo. Energijo boste popoldne še kako potrebovali. In ker se že nahajate na vinski cesti, se kar sam po sebi ponuja obisk katerega od tamkajšnjih gostišč. Če boste za nasvet povprašali v zavetišču, vam bodo znali dobro svetovati.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/MTjAjUuQcaI##

Nekdanje vojaško letališče

Iz Berghausna se vrnite po isti poti nazaj do regionalne ceste proti Gradcu in nadaljujte pot mimo Lipnice, skozi Grallo in Wildon do Kalsdorfa. Za krajem na prvem krožišču zavijte levo, se zapeljite čez avtocestni nadvoz in že imate na dlani več možnosti bolj ali manj adrenalinskega preživljanja časa. Mimogrede, če boste morali dotočiti gorivo: v Avstriji je cenejše kot pri nas!
Airbase One, tako se imenuje območje nekdanjega vojaškega letališča, ki je pred tremi leti prešlo v zasebno last, ponuja obiskovalcu veliko aktivnosti. Izstopata dva nekdanja ogromna hangarja, v katerih so bili nekoč "parkirani" po trije eurofighterji v vsakem.

7e5587bb206b02f0e4f15c3ace82c02d
Gregor Grosman
V tem ogromnem hangarju so nekoč stala tri vojaška reaktivna letala eurofighter.


c4e4e15e02c35400997db7d59aa0f089
Gregor Grosman
Svet dogodivščin v okviru trampolin parka Jump25 je namenjen najmlajšim.

Prvi je zdaj preurejen v trampolin park, ki se razprostira na več kot 3600 kvadratnih metrih, drugega pa redno koristijo za razne prireditve, razstave vozil, konvencije o tetoviranju. "Otroci so navdušeni nad ambientom, saj ne gre za klasično dvorano. Pri nas imajo možnost kaj spiti, nekaj malega pojesti. Prav tako nismo tako strogi glede časa, porabljenega na napravah," nam je povedala Daniela Knerl. Starši so v času našega obiska posedali v preddverju, medtem ko so se njihovi otroci zabavali na različnih trampolinih. Kot zanimivost - za hangarji se nahaja tudi radar, ki ga uporablja letališče.

e64a35f638e025740363a2b2b2fe0d4b
Gregor Grosman
Poletna pobuda. Air Base One (foto: Gregor Grosman)

b57dbf1ca55303e4d0abc5011fb875a8
Gregor Grosman
Radar, mimo katerega se peljete do adrenalinskega parka, uporablja bližnje graško letališče.

Gradnja stolpa iz zabojev

Štirideset postaj adrenalinskega parka med krošnjami dreves je razdeljenih na štiri območja, potem je tu še lestev velikanka, slackline parkur, "imamo tudi edini standardizirani vojaški poligon v zasebni lasti," se pohvali Christian Löschnigg, ki je svoj park Stunt.at na to lokacijo preselil pred tremi leti. Dve do tri ure lahko načrtujete, da boste porabili za vse aktivnosti. Z lesom obdana klubska hišica nudi zavetišče in možnost ohladitve. Posebno doživetje, in to morate obvezno narediti, je povzpeti se na teraso in pogled usmeriti proti aktivnemu graškemu letališču.

fa10c24f00bda5da49d8f8075a3f85a4
Gregor Grosman
Na terasi klubske koče se ponuja čudovit razgled nad okolico.

8de6241a855905d1ca5d6f091a7ca288
Gregor Grosman
Vodja adrenalinskega parka Stunt.at Christian Löschnigg (desno) s sodelavcem.


Če boste imeli srečo, kot smo jo imeli mi, boste lahko opazovali pripadnike posebne enote avstrijske policije Cobra, kako se vkrcajo v helikopter, ki jih dvigne na višino nekaj tisoč metrov, preden izskočijo in se s padali spustijo ter pristanejo v neposredni bližini. V času Putinovega obiska so številni radovedneži prišli opazovat tudi visoki ruski obisk, se še pohvali Löschnigg.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/mUQBHDFtt9w##

6c2b25f4edd53bc0dbd05aed51a94d05
Gregor Grosman
Štirideset postaj adrenalinskega parka med krošnjami dreves je razdeljenih na štiri območja.

Elizabeth je z vnukom Janom nasmejana do ušes zapuščala park. "Parkur sem dvakrat preplezal, drugič pridem še enkrat plezat na zaboje," se je od Christiana poslovil Jan. Prav gradnja stolpa iz zabojev se je v zadnjem času izkazala kot najbolj zabavno početje, tudi za opazovalce.

d9486298094f4a099b558fcc87dd4380
Gregor Grosman
Airbase Hotel so v okviru Airbase One odprli pred mesecem dni.

224f528edd8433b6a26dfa8eb1067c79
Gregor Grosman
Na recepciji hotela je "stevardesa", ključ za sobo je kartica, ki jo gost prejme na letališki karti.

Hotel, v katerem so nekoč spali vojaki

Če vas adrenalinske vragolije preveč utrudijo, da bi se s partnerjem ali družino vrnili domov, pa se lahko odločite prespati v malce drugačnem hotelu. Nekoč bivalni prostori vojakov so preurejeni v hotel, ki so ga odprli pred mesecem dni. V njem najdete vse na temo letenja. Pri recepciji vas pričaka vedno nasmejana stevardesa in vam na letalski karti izroči kartico za sobo, ki se nahaja v enem od "izhodov". Z Gate A, B, C so namreč označeni hodniki v tem hotelu.

398f9e3a8b284843c43a5c554d0b5d7b
Gregor Grosman
Alpha, bravo, charlie, delta ... kamorkoli se obrneš, vse človeka asociira na letalstvo.


420580ac6aa53ef23ddce98cf09ef3dd

O poletni pobudi
Pri Večeru in Vestniku vam to poletje ob petkih ponujamo pobude za zanimive enodnevne poletne družinske izlete. Podajali se bomo na popotovanja predvsem po severovzhodu Slovenije, v okolici Maribora in po regijah, ki jih imamo redno pod drobnogledom, pa tudi v bližino Ljubljane. Skušali smo izbrati nekoliko drugačne, vsaj v kaki dimenziji neobičajne poti, odkriti kakšno posebnost, drugačnost in vas pritegniti k spoznavanju Slovenije in obmejnih področij.
adrenalin park plezanje trampolin skakanje letalstvo avstrija