vestnik

(FOTO in VIDEO) Poletna pobuda: Iz betonske džungle na jezero

Tina Recek, 17. 8. 2018
Robert Balen
Iz Mengeške koče se razprostira pomirjajoči razgled na Kamniške Alpe. Foto: Robert BALEN
Aktualno

Iz betonske džungle po dušni mir na jezero in po pozdrav vietnamskega prašička. V Trdinovo rojstno mesto na bizgec in koktajl. 

Kakih 15 kilometrov od mestnega vrveža prestolnice stoji mestece Mengeš. Še preden se podate v njegovo osrčje, lahko za prvo postojanko izberete arhitekturni biser, grad Jable.

4e45c551b120188a517263f96291c0c0
Robert Balen
Izlet lahko pričnete pri gradu Jable, od koder se še povzpnete na hrib Dobeno.

Ta je v Loki pri Mengšu. Mogočno stavbo je postavila plemiška družina Lamberg okoli leta 1530. V pestri zgodovini je doživel marsikaj. Iz zapisov izhaja, da so bili v njem ženski zapori, v devetdesetih letih preteklega stoletja pa je nudil zavetje bosanskim beguncem. Današnjo podobo je dobil leta 2004 po prenovi. Štiri leta leta kasneje - v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropski unije – je služil kot eden izmed glavnih protokolarnih objektov. Zdaj imata v njem sedež Center za evropsko prihodnost in Služba za strateške in študijske zadeve zunanjega ministrstva.

Kažipot do cilja
Iz smeri Ljubljane: Iz krožišča Tomačevo zavijemo v smeri Črnuč in se peljemo proti Trzinu. Na križišču tik pred Depalo vasjo zavijemo levo v smeri Mengša in nadaljujemo pot skozi Trzin do krožišča mengeške obvoznice. Tu zavijemo na izvozu za naselje Mengeš. Skozi naselje se peljemo naravnost skozi dve semaforizirani križišči. Tik pred glavnim križiščem za Brnik zavijemo levo. Pot nadaljujemo mimo vrtca do gozda, kjer je parkirišče.


Ker je grad zaprt za javnost, vas po sobanah ne bodo popeljali. Kadarkoli pa lahko v njegovi zeleni okolici strnete misli v stresnem tempu življenja in nato odtavate s pomočjo domišljije v zgodovino grofov. Poleg tega je lahko grad izhodiščna točka za pohod na bližnji hrib Dobeno. Če pa razmišljate, kje bi dahnili usodni da, ne bo odveč podatek, da grad ponuja tudi to možnost. Prav tako ga lahko najamete za predavanja, seminarje, koncerte in druge prireditve.

cf0674ae914f89134b58655aa87bed53
Tina Recek
Ponosni ribič s sedemkilogramskim krapom ob Mengeškem jezeru.

Sedemkilogramska trofeja - ujeta in izpuščena

Če ste ljubitelji vodnih užitkov v naravi, vas bo pot od gradu vodila do Mengeškega jezera, po domače Cegvenškega bajerja, kjer je streljaj stran nekoč stala opekarna.
O poletni pobudi
Pri Večeru in Vestniku vam to poletje ob petkih ponujamo pobude za zanimive enodnevne poletne družinske izlete. Skušali smo izbrati nekoliko drugačne, vsaj v kakšnem pogledu neobičajne poti, odkriti kakšno posebnost, drugačnost in vas pritegniti k spoznavanju lepih koncev Slovenije.


Vodni biser po eni strani očara s svojo zeleno barvo, po drugi pa rahlo razočara z mankom gostinske ponudbe. A ta minus ne moti tamkajšnjih ribičev. Dva izmed njih sta v tišini lovila ribe in nista niti trznila ob našem obisku. A na njuno veselje je že čez nekaj trenutkov trznil njun trnek. Le kako ne bi, nanj se je ujel krap. Previdno sta ga potegnila iz vode in stehtala. Tehtnica je pokazala skoraj sedem kilogramov. Po obveznem fotografiranju sta tofejo vrnila v njen habitat. "Ali sta zadovoljna z ulovom?" ju pobaram. "Kar,“ izusti redkobesedni ribič, ki se je predstavil zgolj z besedo, da je Ljubljančan, in dodal, da bo do večera lovil ribe. Vendar, kar bo ulovil, bo izpustil. Drugače niti ni možno, saj za lovljenje rib v tem jezeru velja načelo ujemi in spusti.

1ad63f06086943bade24eff544372207
Tina Recek
Na Mengeški koči vas bo pozdravil vietnamki prašiček. Foto: Tina Recek

Mini živalski vrt z razgledom

Da ne bi ostali prikrajšani še za kako drugo kulturno znamenitost, se te lahko naužijete v centru Mengša. Na Trdinovem trgu lahko občudujete spomenik pisatelju in zgodovinarju Janezu Trdini.

47fb649a6a00e49e9b986241f7264e97
Tina Recek
Stavba, v kateri se je rodil pisatelj Janez Trdina Foto: Tina RECEK


Kot pove predsednica Turističnega društva Mengeš Zorka Požar, nasproti stoji stavba, kjer je bila njegova rojstna hiša, danes pa je trgovina z glasbili. Nekaj korakov stran je največja krajevna znamenitost - cerkev sv. Mihaela iz 13. stoletja. Požarjeva izpostavi prezbiraterij in gotski zvonik. Ne pozabi še omeniti spovednice in krstilnice, nastali po zamisli znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/jt-naW2mvik##
Ko ste obogateni z vsemi informacijami, je znova čas za oddih v neokrnjeni naravi. Tega lahko najdete na Mengeški koči, od koder se razprostira pomirjajoči razgled na Kamniške Alpe. Neutrudni lahko od tod nadaljujejo vzpon na Rašico, Dobeno ali Šinkov Turn.
Mengeška koča je med okoliškimi prebivalci priljubljena izletniška točka. K temu botruje med drugim enostaven dostop. Do nje lahko pridete peš po trim stezi ali se zapeljete z avtomobilom. Zagotovo pa je dodatni razlog, zakaj mlade spraviti iz objema kavčev in računalniških igric v mini živalski vrt. Tega sestavljajo koze, vietnamski prašiček, kokoši, konji in zlate ribice.

5190d53972d498eb7e7381524081abcb
Tina Recek
Na Mengeški koči, medtem ko si razvajate brbončice, lahko opazujete zlate ribice.

"Na, kozica,“ je vzkliknil deček, ki je pobral z gozdnih tal listje in ga pomolil kozi. Ta je, kot bi trenil, vse pojedla. Deček je ponovil vajo. In še enkrat in še enkrat. Nato pa švignil na igrala. Jurij Repanšek, ki za kočo skrbi že 21 let, nam je povedal, da bodo otroci od septembra lahko jahali štiri konje, v kratkem pa načrtujejo razširiti živalski vrt še s kakšno živaljo.

7bb5989b8a25b2ba2d88f8145a6d4fd6
Tina Recek
Že 21 let nad Mengeško kočo bedi Jurij Repanšek.

Na koči ni poskrbljeno le za kratkočasje najmlajših, ampak tudi za razvajanje brbončic. V kulinarični ponudbi so tradicionalne slovenske jedi in sladice, od jeseni do spomladi pa pečejo slastne krofe. Pohvalijo se tudi, da po naročilu pripravijo mengeški bizgec, jed, o kateri je pisal tudi Janez Trdina, ko je opisoval prehranjevalne navade Mengšanov v 19. stoletju. Repanšek pojasni, da gre za enolončnico iz korenja, ješprenja, kisle repe, kislega zelja, ki se ji po želji lahko doda meso.

Osvežilna pijača izpod rok zmagovalnega barmana

Malo nižje od Mengeške koče se boste, še vedno v gozdnati oazi, v lokalu Pr' Fartku odžejali s pijačo, ki jo bo zamešal dvakratni državni prvak v mešanju koktajlov Tomaž Fartek. Na voljo je okoli sto brezalkoholnih in alkoholnih pijač. Če želite okusiti pijačo, s katero je lani Slovenijo zastopal na svetovnem prvenstvu v mešanju pijač na Danskem, potem naročite Mozart Symphony.

8c3eb67c6ef0c3bfef327f4e74ff052c
Robert Balen
V lokalu Pr' Fartku vam bo postregel državni prvak v mešanju pijač Tomaž Fartek. Foto: Robert BALEN

V ponudbi imajo tudi kaj za pod zob, priljubljena je češka sladica Marlenka. "Koktajl je zame kot pravljica ali knjiga v življenju, ki si jo piše vsak posameznik, saj je vsakdo drugačen, unikaten," pravi Fartek in priporoča, da si rezervirate mizo, drugače se lahko zgodi, da je ne boste dobili. To velja za petek zvečer. Lokal je sicer odprt vse dni v tednu, v svojo sredino pa vabi tudi najmlajše. Ti se lahko igrajo na igralih ali raziskujejo Pravljično deželo, ki jo sestavljajo lesene skulpture. Za zdaj so tam tri, ki jih je ustvaril ustvaril Miro Rismondo, poznan tudi kot ledni mojster, saj izdeluje še skulpture iz ledu.

135d309c70d46f71b4b2c1a717c3958a
Tina Recek
Za razvajanje duha in telesa bodo poskrbeli v Harmoniji.

Družinski izlet, če ste prišli od daleč, pa lahko zaokrožite z razvajanjem duha in telesa v bližnjem velnes in športnem centru Harmonija. Lahko tudi prenočite.

a6bc03c48de28391fa6a9dfaed604892
Poletna pobuda - Ocena izleta - Mengeš.

Poletna pobuda mengeš