vestnik

(FOTO IN VIDEO) Vestnik v Vietnamu: Gradili smo otroško igrišče in kuhali dödole

Tadeja Lepoša, 8. 9. 2018
Osebni Arhiv
Japonci, Španci, Francoza, Tajvanec, Slovenki in Vietnamki smo s skupnimi močmi zgradili igrišče. 
Aktualno

S prijateljico iz srednješolskih klopi sva združili prijetno s koristnim in se konec julija podali na vzhodni del Indokine ter tam dokaj raziskali in spoznali brnečo, obmorsko državo – Vietnam. Udeležili sva se mednarodnega prostovoljskega tabora Discover abilities beyond disabilites. Bilo je vsega – smeha, solz, odrekanj in seveda potu, ki nama po hrbtu ni lil v curkih, temveč v potokih. Meni najbolj takrat, ko sva za najine "soprostovoljce" pripravljale prave prekmurske "dödole z lükon".

Rada zapisujem doživetja ter izkustva drugih, še raje pa spoznavam in vsrkam vsak preživeti trenutek v tujini. Z Glorijo Lang sva tokrat ubrali bolj delovne "počitnice". V rehabilitacijskem centru za otroke s posebnimi potrebami, kjer že dobra štiri desetletja poučujejo in skrbijo za mladostnike in starejše, sva pomagali tudi pri gradnji igrišča. Res, neverjetno doživetje, ki ga bom z veseljem pripovedovala še vnukom. Če jih bom imela, seveda.

accaba4fef9d47f066904fe2e3898af6
Osebni Arhiv
Ko smo zagledali začetno stanje igrišče, smo bili vse prej kot navdušeni.

Zgodovina, ki še vedno diha

Z grenkim priokusom se ameriškega masakra danes spominjajo predvsem starejši. Le kako se ga ne bi. V desetletni vojni med leti 1961 in 1971 so namreč Američani, poleg milijonov bomb, na vietnamska tla odvrgli tudi do 80 milijonov litrov kemičnih strupov, med katerimi je najbolj znan Agent orange. Ameriška vojska je s tem oranžnim strupom uničila riževa polja in obširne tropske gozdove. Kot pravi vietnamska vlada, je kemičnemu strupu bilo izpostavljenih štiri milijone državljanov, za posledicami pa še danes trpi več kot milijon državljanov, okrog pol milijona otrok se je rodilo iznakaženih. Najbolj ironično od vsega je, da prav ta korporacija, ki je izdelala in oskrbovala ameriško vojsko s plinom, danes nadzoruje svetovno oskrbo s hrano. Ja, tudi v Vietnamu.

Kot pišejo tuji mediji, je ameriško sodišče pred tedni razsodilo, da mora ta agrokemična multinacinalka Monsanto ameriškemu državljanu, ki trdi, da je zaradi uporabe njihovega izdelka zbolel za rakom, plačati 253 milijonov odškodnine. Ob razsodbi se odziva tudi vietnamska oblast in prav tako zahteva odškodnino za vse žrtve smrtonosnega orožja.


08e4b198f548e5561ae5ac05eed42be2
Marina Caballero
Sramežljivi nasmeški otrok.

Sramežljivi, ljubki, odkriti in nedolžni

Po vojni je oblast zgradila številne centre po državi, kjer učitelji, fizioterapevti, specialni pedagogi in drugi strokovni delavci vzgajajo, skrbijo in pripravljajo mladostnike na samostojno življenje. Eden izmed takšnih centrov je tudi 80 kilometrov vzhodno od glavnega mesta Hanoi, v Thuy Anu, kjer smo bili nastanjeni prostovoljci iz različnih držav: Japonske, Tajvana, Španije in Francije. Poleg gradnje igrišča je bila naša naloga, da pripravimo učne načrte oziroma naloge, ki bodo otrokom popestrile vsakdanjik in jih hkrati kaj naučile.

137ccfd911a3c5adcf64eb59af65f9ea
Glorija Lang
Čas je za učenje!


Razporejeni v štiri skupine in polni navdušenja, smo začeli. Z Glorijo sva bili dodeljeni v razred desetih otrok s težjo obliko avtizma. Priznam, bilo me je strah. Kakšni so, kaj me čaka, jim bom všeč? So mi švigale misli iz ene skrajnosti v drugo. Začeli smo in nekako nama je uspelo, čeprav ne po načrtu, sva preživeli. Po dveh urah in pol z otroki sem bila bolj izmučena, kot če bi pretekla dva maratona v enem dnevu.

e5c67b0594c053a8e20d8aed18ffabc6
Marina Caballero
Ples v igralnici.

Kljub temu, da imajo otroci z avtističnimi motnjami težave pri odnosih in komunikaciji, so nama že po nekaj dnevih pogumno 'dali petko' in tu in tam naklonili sramežljiv nasmešek. Dva tedna sva tako vstajali okrog pol sedmih, odhiteli na zajtrk in ob pol devetih začeli z delom. Dopoldne smo gradili igrišče in popoldne delali z otroki.

4fdfd68b1cee28dc55d567156d02251c
Osebni Arhiv
Glorija in uporabnice rehabilitacijskega centra.

V prostem času pa smo spoznavali lokalno življenje in kulturo in se poskušali navaditi na prometni kaos, ki je res pravi kaos. Prometnih pravil in semaforjev skorajda ne poznajo, a po drugi strani v mesecu dni z Glorijo nisva videli nobenega poškodovanega avtomobila.

47a8c072c0998eadd4c926f02cd7ef23
Osebni Arhiv
Prometni kaos v glavnem mestu Hanoi.


In napočil je mednarodni dan, ko smo prostovoljci sami pripravili neko tipično hrano iz domačega okolja. Po tehtnem premisleku sva se odločili za dödole z lükon. Zakaj pa ne. Ko sva našteli sestavine, so naju začudeno gledali in skomignili z rameni, "oh, to pa bo enostavna priprava". A, ko so videli polurno gnetenje z neko jušno zajemalko, so si premislili. Seveda, so nama dödoli uspeli in navdušenje je bilo prav nalezljivo.
##YOUTUBE-https://youtu.be/f6IY6YI3kDo##

Izkušnja za celo življenje

Kamp je bil super izkušnja, spoznali sva zanimive ljudi iz tujih držav in njihovo kulturo. Pri delu z otroki pa naju je presenetila skromnost, saj si otroke že s "high-five" in navadno kuhinjsko gumico spravil v dobro voljo. Gloriji so se najbolj vtisnili v spomin prijazni ljudje in osupljiva narava: »Najbolj pa šokirale razlike med revnimi in bogatimi, saj nekateri zaslužijo le nekaj evrov na dan in živijo v kolibah obdanih s smetmi, medtem ko se drugi vozijo v najnovejših avtomobilih visokih cenovnih razredov. V Vietnamu imaš vse – velika mesta, samotne plaže, tropski kras, budistične templje in cerkve, ki so jih postavili Francozi.«

fa70f8edeb7dc0cdabc403b0c733dc14
Osebni Arhiv
Ob slovesu so tekle solze.
295854{/embed_infografika

4869a5807416ed40fdc5bdd32f44b592
Rosa Sunber
Fizioterapevtska soba.


prostovoljstvo vietnam otroci s posebnimi potrebami rehabilitacijski center