vestnik

(FOTO in VIDEO) Na Prevaljah spet toča in poplave, v Pomurju dežuje in grmi 

Tomaž Ranc, 5. 7. 2018
Tomaž Ranc
Posledice neurja na Prevaljah. 
Aktualno

Toča in močan popoldanski naliv spet ogrozila in poplavila Prevalje. V Pomurju zaenkrat le temni oblaki, strele in grmenje, ponekod pa že močno dežuje. 


V Pomurju zaenkrat o toči ne poročajo, se nam pa, po radarskih slikah sodeč, iz Avstrije približuje neurje, ki lahko s sabo prinese tudi točo. Skrajni sever Goričkega je že zajelo močno deževje.
Ena od radarskih slik je dostopna na tej povezavi.
http://de.blitzortung.org/live_dynamic_maps.php


Nismo pretiravali, ko smo 22. junija zapisali, da prevaljski gasilci ob vsakem nalivu samo še zrejo v nebo zaradi nevarnosti poplav. Tudi danes okoli 17.30 se je močno ulilo, tokrat pa je padala tudi toča. "Najmanj dvajset lokacij za intervencijo smo imeli", je povedal poveljnik gasilcev Aljaž Pori, "47 gasilcev je na terenu. Predvsem meteorna voda je spet zalivala objekte, kleti, ceste. Tudi pri osnovni šoli in podjetjih Lek in TRO."

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/5oGmPbStO1Q##



A ni bila samo meteorna voda, spet je veliko težav povzročil Štefanov potok, ki bi ga že zdavnaj morali sanirati zaradi posedenih cevi, zaradi katerih voda udari na plano in steče po cesti pod železniškim viaduktom v samo središče kraja.


"Štefanov potok je spet zalil nekaj blokov v Trgu - številke 29, 39, 33, tako kot zadnjič," je dejal Pori.Znova so gasilci ta skušali usmerjati in ga delno tudi usmerili, a je kljub temu drl v središče, kjer je poplavil tiste objekte kot običajno. Ne tako silovito kot konec maja, a spet so morali gasilci črpati vodo, ljudje pa vzeti metle in vedra v roke, čistiti blato, odstranjevati vodo in čistiti meteorne jaške, kar počno še sedaj.


Močan veter je podiral zabojnike za smeti, ljudje pa so nergali, kdaj mislijo že potok sanirati. Kot smo poročali, naj bi s sanacijo začeli v začetku julija. Prevaljskim gasilcem so tokrat na pomoč priskočili tudi gasilci iz Mežice. Toča je precej škode pa je tudi na nekaterih vrtovih in sadovnjakih. "Razmere so zdaj pod nadzorom," je povedal poveljnik. Naliv je bil spet kratek, a silovit.



neurje