vestnik

(FOTO) Na šalovski šoli izvedli kulturni dan, na katerem so razpravljali o literaturi in življenju

Vestnik.si, 4. 10. 2022
Damjana Nemeš
Kulturni dan na Osnovni šoli Šalovci
Aktualno

V začetku tedna otroka, ki poteka med 3. in 9. oktobrom, so na Osnovni šoli Šalovci izvedli kulturni dan, ki so ga poimenovali Literatura in življenje. Namen kulturnega dne je bil približati učencem knjigo kot sestavni del vsakdanjega življenja ter pokazati, kako se literatura povezuje z znanostjo in mediji.

Učenci od 1. do 9. razreda so na kulturnem dnevu, ki je bil razdeljen v dva dela, spoznavali književnost v povezavi z življenjem. Nobena knjiga namreč ni napisana brez življenjskega in zgodovinskega ozadja njenega avtorja. Prvi šolsko uro so opravili s knjižničarkama iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Vesna Radovanovič je učencem od 1. do 6. razreda pripovedovala pravljice v prekmurščini. Kot je pojasnila, se otroci iz pravljic veliko naučijo, spoznavajo, kaj je prav in kaj narobe. 

oš-šalovci, kulturni-dan, teden-otroka
Damjana Nemeš
Kulturni dan na Osnovni šoli Šalovci

Učenci od 7. do 9. razreda so s knjižničarko Jano Balažic obravnavali knjigo Ivana Cankarja Hlapec Jernej in njegova pravica, ki je bila natisnjena leta 1907. Knjiga govori o iskanju pravice, kar je aktualna tema še danes. "Tematiko smo povezali z današnjim časom, kajti tudi danes veliko ljudi išče pravico. Na začetku ure smo si postavili temeljno vprašanje, na katerega smo skozi celo uro iskali odgovore, nato pa smo na podlagi prebranega odlomka iz omenjene knjige odigrali vloge," je še pojasnila in dodala, da so Ivana Cankarja izbrali skupaj z učiteljico slovenščine in nemščine na šalovski šoli Jolando Lazar, ki je bila pobudnica in vodja kulturnega dne.

oš-šalovci, kulturni-dan, teden-otroka
Damjana Nemeš
Kulturni dan na Osnovni šoli Šalovci

"Avtorja smo želeli učencem približati kot človeka, ki je med drugim živel tudi na Dunaju, tam pa je spoznaval socialne situacije, medsebojne odnose. Pomembno se mi je zdelo, da jim približamo avtorjevo življenje na drugačen način, tudi s pomočjo knjižničark, ker potem tudi na zapisane stvari gledajo drugače. Ivan Cankar je bil torej izbran namensko, njegove knjige pa smo povezali medpredmetno, torej slovenščino z zgodovino, nemščino, kasneje še s filmom," je pojasnila Lazarjeva. 

oš-šalovci, kulturni-dan, teden-otroka
Damjana Nemeš
Kulturni dan na Osnovni šoli Šalovci

Učenci predmetne stopnje so tako spoznavali tudi humoresko kot literarno zvrst, poudarek so dali satiri, saj je bil Cankar izrazit satirik in kritik takratnega časa. 

osnovna-šola-šalovci literatura-in-življenje kulturni-dan