vestnik

(FOTO) Nova vinska kraljica Slovenije je Ana Protner

Maja Hajdinjak, 12. 3. 2022
Jure Zauneker
Kronanje 25. vinske kraljice Slovenije.
Aktualno

Prizadevala si bo predvsem za kulturo uživanja vina pri mladih

V hotelu Radin v Radencih so okronali že 25. slovensko vinsko kraljico. To je postala 24-letna Ana Protner iz Malečnika, ki je že od malega vpeta v vinarstvo in vinogradništvo, saj je v namene dela veliko potovala z očetom. Doma imajo vinsko klet pod imenom Hiša Joannes Protner, z vinogradništvom pa se intenzivno ukvarjajo že dobra tri desetletja.

radenci, kronanje-25
Jure Zauneker
Kronanje 25. vinske kraljice Slovenije.

Protnerjeva je leta 2020 diplomirala na Turistici Portorož, s študijem pa nadaljuje na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Sodeluje na promocijskih sejmih in vodi degustacije, prek študentskega dela pa je pridobivala tudi izkušnje v cateringu, hotelskih delih in prodaji. V letih 2018–2020 je bila tudi mariborska vinska kraljica, v tej vlogi pa je bila dvakrat na Kitajskem, kjer je predstavljala Maribor in Slovenijo, izpostaviti pa velja tudi njeno promocijo Hiše Joannes Protner na dogodku v ZDA skupaj s priznano gostilno Rajh iz Bakovcev in Luko Dončićem.
Kraljico sta okronala predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta vinske kraljice Slovenije, Janez Erjavec ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Zadnji je v svojem govoru izpostavil aktualne razmere, povezane z dogajanjem v Ukrajini, in zagotovil, da smo v Sloveniji preskrbljeni s hrano, za kar se je v prvi vrsti zahvalil kmetom. Obenem se je prejšnji, 24. slovenski vinski kraljici Ani Pavlin zahvalil za delo in promocijo slovenskih vinorodnih dežel. Pavlinova je v letih 2020 in 2021, ki ju je zaznamovala epidemija, sodelovala na nekaj manj kot stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

radenci, kronanje-25
Jure Zauneker
Kronanje 25. vinske kraljice Slovenije.

Ana Protner je po svečani prisegi v svojem govoru poudarila, da bo njena prednostna naloga v vlogi slovenske vinske kraljice kultura uživanja vina pri mladih, prizadevala pa si bo tudi za razvoj vinskega turizma. »Zavzemala se bom za dobro promocijo tako manjših kot velikih slovenskih vinarjev, predvsem v tujini, saj so slovenska vina v samem vrhu Evrope, Slovenija pa je zelo cenjena po svetu.« Za njo so številne domače in mednarodne izkušnje, prvič je bila na sejmu pri svojih petih letih.
Kot svoje vino je izbrala vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom renski rizling, suho, letnik 2019, iz kleti Piramida v vinorodnem okolišu Štajerska. »Renski rizling sem izbrala zaradi tega, ker je to naša glavna sorta. Klet Piramida pa sem izbrala zato, ker si zasluži večjo prepoznavnost.«
Njen prvi dogodek v novi vlogi bo rez najstarejše vinske trte na Lentu.
ana-protner vinska-kraljica pomurski-sejem