vestnik

(FOTO) Novak, Štumpf in Grabar obudili skoraj stoletno tradicijo in se odpravili na skupni sprehod

I.B., 20. 12. 2021
Jure Zauneker
Sprehod po mestu.
Aktualno

V Murski Soboti so škofje treh verskih skupnosti pripravili ekumenski sprehod po mestu, katerega začetki segajo v leto 1926.

Pred evangeličansko cerkvijo so se zbrali evangeličanski škof Leon Novak, murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf in superintendent Evangelijske binkoštne cerkve v Sloveniji Daniel Grabar. "Že v letih 1920 sta se na skupnih sprehodih po Murski Soboti dobila katoliški dekan Slepec in evangeličanski duhovnik Kovač. V letu 1926 se jima je pridružil židovski rabin, tako da so se sprehajali vsi trije in na ta način prebivalcem Murske Sobote in širše okolice, pokazali, kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sožitje," je spomnil škof Novak. S preostalima cerkvenima voditeljema so se dogovorili, da tradicijo obudijo in okolju pokažejo, da se spoštujejo, živijo v miru, in da želijo tradicijo nadaljevati tudi v prihodnje.  

murska-sobota, sprehod-po-mestu
Jure Zauneker
Sprehod po mestu.

Škof Štumpf je izpostavil, da srečanje nosi sporočilo prijateljstva, sožitja in skupne vere v Jezusa Kristusa vseh treh krščanskih skupnosti v Murski Soboti in v Pomurju. Obenem je bil ekumenski sprehod tudi vabilo k skupnemu obhajanju božiča, saj je v regiji tudi precej družin mešanih veroizpovedi. "Sporočilo božiča z naše strani je, da božič premaguje vse strahove. Živimo v težkem obdobju koronavirusa in vseh njegovih posledic, vendar Kristus je prišel zato, da je naš sopotnik na poti življenja. Nismo sami, smo z njim in skupaj z njim smo močni," tako Štumpf. 

murska-sobota, sprehod-po-mestu
Jure Zauneker
Sprehod po mestu.

V teh posebnih časih si želijo tudi z zgledom pokazati potrebo po povezovanju, prizadevanju in sprejemanju, pa je poudaril superintendent Grabar. "V družbi postajamo vse bolj razdvojeni, zato naj bo ta simbolična gesta, sprehod, dokaz, da smo sposobni graditi na skupnih stvareh, se povezovati in iskati prave iztočnice, da bo praznovanje prijetno in polno vsebine, ki jo prazniki prinašajo. Na ta način bo tudi naša povezava usmerjena k iskanju pravih vrednot," je povedal Grabar. 

Cerkveni voditelji so se izpred evangeličanske cerkve podali v smeri Luthrovega drevoreda, potem pa naprej po mestu. Med drugim so se pogovarjali o tem, kako sodelovati še naprej in kakšne bodo aktivnosti v prihodnjem letu.  

murska-sobota, sprehod-po-mestu
Jure Zauneker
Sprehod po mestu.

murska-sobota, sprehod-po-mestu
Jure Zauneker
Sprehod po mestu.

Jure Zauneker
Sprehod po mestu.
murska-sobota ekumenski-sprehod leon-novak peter-štumpf daniel-grabar