vestnik

(FOTO) Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v Lendavi

Jože Gabor, 6. 2. 2020
Nataša Juhnov
Nagrajenci Občine Lendava ob kulturnem prazniku.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani so pripravili osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

Organizatorja dogodka sta bila občina Lendava in Knjižnica-kulturni center Lendava. Na prireditvi so nastopili učenci in učitelji Dvojezične osnovne šole Lendava ter glasbena skupina Prašnati. Slavnostni govornik je bil župan občine Lendava Janez Magyar. Podelili so županova priznanja za dosežke na področju kulture, ki so jih prejeli Valerija Perger, Pia Novak, Katja Ferenc in Društvo zbirateljev Pomurja Lindva.

lendava, kulturni-praznik, podelitev-priznanj
Nataša Juhnov
Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Lendavi

Pedagoginja in publicistka Valerija Perger je prejela priznanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenskega jezika med porabskimi Slovenci na Madžarskem. Devet let je poučevala slovenščino na Dvojezični srednji šoli Lendava, zdaj pa je že več kot dve desetletji višja pedagoška svetovalka za narodnostno šolstvo Slovencev v Porabju. Ves čas poudarja, da se ohranjanje manjšinskega jezika začne in konča v družini, kar dokazuje s svojim zgledom. Njeno delo vodi predvsem en cilj; to je boljše znanje slovenščine pri porabskih otrocih.

lendava, kulturni-praznik, podelitev-priznanj
Nataša Juhnov
Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Lendavi

Prejemnica priznanja župana občine Lendava flavtistka Katja Ferenc je študentka prvega letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. V svojih interpretacijah kaže muzikalno širino, občinstvu zna predati sporočilo; zgodbo, ki jo skladba nosi v sebi. Prejela je priznanja in nagrade v Sloveniji in tujini. Pod okriljem nacionalne televizije je posnela skladbe za oddajo Mladi virtuozi, ter bila povabljena na sprejemne izpite na prestižni Nacionalni Konservatorij za glasbo v Parizu. Katjina predanost glasbi se kaže tudi pri njenih dejavnostih v lokalnem okolju. Kot srednješolka je vodila tudi lendavski mladinski cerkveni pevski zbor Anima.

lendava, kulturni-praznik, podelitev-priznanj
Nataša Juhnov
Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Lendavi

Pia Novak je prejela priznanje župana za dosežke na področju glasbene umetnosti in petja ter širjenja kulture in prepoznavnosti lendavske občine. Glasbeno pot je začela v Lendavi, kjer je zaključila nižjo in višjo glasbeno šolo, smer kitara in klavir. Zadnji dve leti osnovne šole je obiskovala privatno glasbeno šolo Amadeus pri profesorici in operni pevki Nini Dominko. Odločila se je za šolanje na srednji Umetniški gimnaziji, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer petje. Trenutno obiskuje 2. letnik. Nastopila je že v dveh različnih operah SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg šolskih obveznosti veliko nastopa v Ljubljani in okolici, najraje pa se predstavi lendavskemu občinstvu.

lendava, kulturni-praznik, podelitev-priznanj
Nataša Juhnov
Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Lendavi

Priznanje župana je prejelo tudi Društvo zbirateljev Pomurja Lindva, ki ima sedež v lendavski občini, predseduje pa mu Franc Koren. Od leta 2013 društvo organizira vsako leto dve mednarodni srečanji zbirateljev ter organizira ali pomaga pri organizaciji različnih razstav s področja ohranjanja kulturne dediščine. Sodeluje z muzeji in društvi. Med najbolj odmevne razstave, pri katerih so sodelovali, sodijo tiste v organizaciji Galerije – Muzeja Lendava. Člani se ukvarjajo s klasičnimi področji zbirateljstva, kot so numizmatika, filatelija, antikvitete, razglednice in druge. Pogosto sodelujejo na družabnih, turističnih in drugih dogodkih v občini.

kulturni-praznik lendava