vestnik

Furs na družbenem omrežju "pokomentiral" odmero dohodnine lendavskega delavca migranta

Rok Šavel, 14. 4. 2022
Ines Baler
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Finančna uprava je delila kritično objavo čezmejnega delavca migranta, ki se je na družbenem omrežju pritoževal nad višino davka, ki so mu ga odmerili.

Čezmejni delavec migrant iz Lendave je na družbenem omrežju Facebook delil položnico finančne uprave, ki mu nalaga doplačilo dohodnine za leto 2019 v višini več kot 10 tisoč evrov, kar je pospremil s komentarjem "Vem, da se ne pišem Jankovič". Nič posebnega bi rekli, a njegovo objavo je delila kar Finančna uprava Republike Slovenije in jo celo komentirala z lastno obrambo, da v postopku ni bilo storjene nobene napake.



Nato se je vključil še prvi mož Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja, ki je finančno upravo opomnil, da krši zakon o varovanju osebnih podatkov ter zakon o davčnem postopku, za kar "so si zaslužili prijavo". Kot je Fekonja še dodatno pojasnil za Vestnik.si, finančna uprava ne bi smela komentirati odprtih zadev, takšen način komuniciranja pa po mnenju prvega sindikalista delavcev migrantov ni primeren za enega najvišjih državnih organov.

Glede na videno je sicer očitno, da je v postopku odmere dohodnine finančna uprava sama prišla do podatkov o dohodkih upravičenca in mu vložila odmerno odločbo. Pri tem pa seveda ni bil upoštevan davek, ki je bil plačan v Avstriji, stroški in morebitne olajšave.

furs delavci-migranti dohodnina