vestnik

Gospodarska zbornica za sproščanje ukrepov

Vestnik, 9. 12. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična
Aktualno

Ob visokih ukrepih za zaščito zdravja, je nujno sprostiti gospodarstvo, ne pa zaostriti ukrepe, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so tudi naredili oceno nastale škode zaradi zajezitvenih ukrepov v obdobju zadnjih dveh mesecev.

“Ocenjena škoda je visoka in se giblje od 440 do 600 milijonov evrov. Srednja ocena izgubljene dodane vrednosti je tako 520 milijonov evrov. Vsak teden omejevanja gospodarskih dejavnosti Slovenijo v povprečju stane vsaj 60 milijonov evrov zaradi izgubljene dodane vrednosti. V kolikor bi dodatno uvedli ukrepe, ki bi v še večji meri ohromili tudi industrijo in gradbeništvo, bi bili v samo 14 dneh ob 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Izračune o gospodarski škodi je naredila tudi Trgovinska zbornica Slovenije. Ta škoda samo v letošnjem letu, ko mora biti zaprto kar 80 odstotkov trgovine, znaša več kot dve milijardi evrov prihodkov in 10 tisoč na novo prijavljenih oseb iz trgovinske dejavnosti na Zavodu za zaposlovanje,” so zapisali pri GZS, kjer menijo, da omejitveni ukrepi proti širjenju koronavirusa v Sloveniji niso prinesli bistvenega izboljšanja epidemioloških razmer. Zato vladi predlagajo sprostitev ukrepov, med drugim takojšnje odprtje vseh trgovin in drugih dejavnosti, zagon javnega potniškega prometa in varstva predšolskih otrok ter odprtje osnovnih šol za prvo triado. Hkrati predlagajo tudi dvofazno testiranje s hitrimi testi. 

Preberite še: Gantar za dvotedensko zaprte nenujnih gospodarskih dejavnosti, Počivalšek za sprostitev nekaterih storitev

gospodarstvo gzs