vestnik

Gospodarski oskar tudi v Pomurje

Nataša Gider, Srečko Klapš, 29. 3. 2018
Aktualno

Med devetimi nagrajenci je Branko Kamenšek, direktor družbe Lek Veterina v Lipovcih. 

Branko Kamenšek, direktor družbe Lek Veterina, je v podjetje vstopil leta 2009 kot krizni menedžer, od leta 2012 pa je večinski lastnik družbe. Lek Veterina, ki ima 29 zaposlenih, je lani ustvarila za 5,54 milijona evrov čistih prihodkov in 373 tisoč evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).Med devetimi gospodarstveniki, ki jim je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 50-ič podelila nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke kot priznanje za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja, nagrado, ki velja za nekakšnega gospodarskega oskarja, je tudi Kamenšek.
"Če so pred desetletji nagrajenci prihajali iz tekstilne, obutvene in pohištvene industrije, so danes v ospredju farmacija, energetika in informacijske storitve. Ob inventuri, ki smo jo opravili, smo ugotovili, da 80 odstotkov nagrajenih podjetij še vedno deluje," je povedala Sonja Šmuc, direktorica GZS, in dodala, da je bilo med nagrajenimi sedem odstotkov gospodarstvenic (letos je bila med devetimi nagrajenci ena gospodarstvenica). Janez Škrabec, predsednik komisije za izbor nagrajencev, je pojasnil, da so najboljše izbrali na podlagi 69 kriterijev, od razvojnih, finančnih do družbeno odgovornih in okoljskih. "Vsem je skupna visoka dodana vrednost na zaposlenega, ponekod ta presega sto tisoč evrov."


Družba Lek Veterina, ki ima sedež v Lipovcih, kjer je tudi njihov proizvodni obrat. je na samostojno pot stopila leta 2005, od leta 1980 do takrat je bila del farmacevtske družbe Lek. V utemeljitvi nagrade so na GZS med drugim zapisali: »Družba je v letu 2016 ustvarila 43 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega. S 27-odstotno rastjo prodaje v obdobju zadnjih treh let so uvrščeni na drugo mesto v dejavnosti. Še višja, 36-odstotna, je bila rast prihodkov na tujih trgih, kjer ustvarijo 60 odstotkov prodaje. Glavni izvozni trgi so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Rusija in Avstrija, kamor se bodo poleg Bližnjega vzhoda in Azije tudi dolgoročno usmerili.«
Dejavnost družbe temelji na proizvodnji vitaminsko-mikromineralnih predmešanic za krmne mešanice za živali. Dolgoročna razvojna strategija podjetja je naravnana k razvoju novih produktov z visoko dodano vrednostjo. Lastna specializirana razvojna skupina sodeluje z domačimi in tujimi raziskovalnimi institucijami, sodelujejo v inovativnih skupinah in strateških partnerstvih pri razvojnih projektih, razpisih in programih. Poleg investicij v proizvodni proces načrtujejo nove prostorske investicije, investirajo tudi v zaščito intelektualne lastnine z registracijo blagovnih znamk in patentov. Kamenšek, ki je v Lek Veterino prišel tik po tem, ko je podjetje izgubilo ključnega kupca, imelo pa je še druge finančne težave, danes pravi, da za znanje in razvoj ni ovir.



Ostali letošnji nagrajenci GZS so Borut Čeh (Labena), Rado Čulibrk (NIKO Železniki), Robert Golob (GEN-I), Ivan Kralj (Arex Šentjernej), Matjaž Omladič (Novem Car Interior Design), dr. Mark Pleško (Cosylab), Iztok Špan (Tajfun Planina), dr. Flora Cvetka Tinauer (EBA Ljubljana).

Dosedanji nagrajenci GZS iz Pomurja
- Jernej Zupančič (Cleangrad), 2017
- Borut Cvetkovič (Radgonske gorice), 2015
- Janez Kodila (Kodila), 2014
- Štefan Sobočan (Varis), 2009
- Branko Kurbus (Arcont), 2007
- Janez Erjavec (Pomurski sejem), 2005
- Branko Škafar (Saubermacher & Komunala), 2003
- Dušan Bencik (Zdravilišče Moravske Toplice), 2000
- Ivan Rotdajč (Pomurske mlekarne), 1998
- Štefan Pavlinjek (Roto), 1997
- Aleksander Podlunšek (Medicop), 1995
- Ernest Ebenšpanger (Mura), 1994
- Božo Kuharič (Mura), 1989
- Franc Horvat (Zdravilišče Radenska, Radenska), 1982
- Ljubomir Deškovič (ABC Pomurka), 1981
- Milan Erjavec (ABC Pomurka), 1981
- Gustav Grof (ABC Pomurka), 1981
- Franc Skledar (ABC Pomurka), 1981
- Miro Steržaj (ABC Pomurka), 1981
- Janez Lanščak (Temeljna pomurska banka), 1979
- Viljem Hakl (Mura), 1971
Borut Živulovič/BOBO
Letošnji nagrajenci GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.
gospodarstvo pomurje Lek Veterina Branko Kamenšek nagrada gospodarska zbornica slovenije