vestnik

Gostilna Zorko: "Trudimo se biti vedno boljši"

Vida Toš, 18. 12. 2018
Vida Toš
Andrej Kuhar (levo) in Dušan Zorko pod sliko človeka, ki ju je povezal - Franca Zorka, Dušanovega očeta. Tudi zaradi njega je danes Gostilna Zorko med najboljšimi v Pomurju. 
Aktualno

Gostilno, ki je prejela priznanje Zlata ponev za najbolj popularno gostilno v Pomurju, vodi Dušan Zorko z ženo Nino, svetuje jim prvi Slovenec z Michelinovo zvezdico Andrej Kuhar

Dušan Zorko je od rojstva povezan z gostilno. Njegov oče in mama sta v Borecih, kjer so Zorkovi še zdaj, začela pisati zgodbo leta 1981. Takrat je bil Dušan star štiri leta.

»Moj oče Franc in mama Branka sta začela v malo manjši gostilni. Leta 1994 smo naredili prizidek z večjo sobo, kjer lahko postrežemo 100 ljudem. Takrat smo povečali tudi kuhinjo. Jaz sem že obiskoval gostinsko šolo in pri odprtju so mi pomagali sošolci in tudi učitelji.«


Kot pravi Dušan, je bil to vrhunec kariere njegovih staršev, ki sta bila takrat stara 50 let. Nekaj več kot desetletje pozneje jih je zaradi bolezni na hitro zapustil oče Franc in Dušan se je znašel v nepričakovani situaciji. »Takrat sem moral trdneje prijeti vajeti in narediti najnujnejše. Prenoviti stari del gostilne in kuhinjo, ki je bila zastarela. To je osnova, da imaš sploh razmere za delo, in zdaj res lahko delamo dobro, z odličnimi aparati in v prijetnem okolju,« je dejal Dušan. Gostinstvo sicer ni bila njegova prva izbira.


»Imel sem kar nekaj drugih idej, a sem bil po smrti očeta primoran prevzeti. Takrat sem si rekel, da če bom že delal v tem, bom dal od sebe 110 odstotkov, saj želim imeti v svojem poklicu dobro zgodbo. Nočem biti povprečen, ampak se bom trudil, da bomo vedno boljši,« je dejal Dušan.

Preplet tradicije in modernosti

Zorkovi še dalje rastejo na podlagi družinske zgodbe. V gostilni namreč delata tudi Dušanov brat Branko in žena Nina, imajo pa še šest zaposlenih. Gre za nekakšen preplet tradicije in modernosti. Mama Branka, ki je sicer že v pokoju, a je nepogrešljiva v kuhinji, pooseblja tradicijo, Dušan pa je tisti, ki tradicijo oblači v moderno. »Vedno gledam naprej. Kar že 100 let v Prlekiji delamo dobro, ne smemo in nočemo pozabiti, vedno pa se da še kaj izboljšati. Zato smo veseli, da smo medse dobili Andreja, ki nam zelo pomaga,« pravi Dušan.

089cb637d81ab406d11b880b6f3d8440
Vida Toš
Andrej Kuhar (levo) in Dušan Zorko pod sliko človeka, ki ju je povezal - Franca Zorka, Dušanovega očeta. Tudi zaradi njega je danes Gostilna Zorko med najboljšimi v Pomurju.

Svetuje jim prvi Slovenec z Michelinovo zvezdico

Andrej Kuhar, svetovljan, ki je rojen na Petanjcih, je delal v najboljših nemških, francoskih in tudi slovenskih restavracijah. Kot prvi Slovenec je prejel Michelinovo zvezdico in se je v Zorkovi zgodbi znašel s pomočjo Dušanovega očeta. »S Francem sva bila sošolca v gostinski šoli v Radencih. Ponovno sva se srečala, ko sem se vrnil iz tujine in prevzel Vilo Bled, že takrat me je povabil, da bi jim svetoval. Potem pa me je poklical, povedal, da je bolan, in me prosil, ali lahko pomagam sinu. Potem ko sem se po smrti žene vrnil na Petanjce in se upokojil, pomagam še bolj,« pravi Kuhar.

"Rad delim svoje znanje"

Kuharski mojster svetovnega slovesa v hiši Zorkovih vidi velik potencial


»Oni so široki, zanje je enako pomemben gost, ki pride le na kavo, in tisti, ki pride na malico ali večerjo. Široka je tudi njihova ponudba, nekatere stvari pa bomo še popravili. Je pa dejstvo, da če se v družini ne bi dobro počutil, ne bi bil tukaj,« pravi Andrej in doda, da je ravno dobro počutje bistvo Zorkovih.


Andrej jim svetuje, pomaga in jih uči


»Rad delim svoje znanje in v Zorku vidim perspektivo. Zorkova hiša ima tradicijo, je v dolgoletnem ustvarjanju, ki ga je Dušan podedoval od svojih staršev. To je ustvarilo substanco, ki je danes nihče več v tej obliki ne more ponoviti. Danes je čas prehiter, predrag. Za Zorkovimi je ogromno dela in razumevanja, kaj pomeni biti gostilniški šef ali 'virt'. Prostore imajo fantastične in velike, najpomembnejša pa je njihova filozofija 'vse za gosta'. Ljudje čutijo toplino in to je zelo pomembno. Dušan je v ženi našel nekoga, ki mu absolutno pomaga in je na njegovi strani, in to je v današnjem času več kot odlično.«

6f29a42ebcfe2982d3ceddae1811e03f
Nataša Juhnov
Prvi slovenski kuhar, ki so mu nadeli Michelinovo zvezdico, Prekmurec Janez Kuhar, je bil dober prijatelj ustanovitelja gostilne Zorko, Dušanovega očeta.

Zorko pravi, da mu je v čast, da ga uči tak strokovnjak. »Tako kot se mi zdi zelo veliko priznanje, da so nas ljudje izbrali za najboljšo gostilno. To se mi zdi celo večje priznanje, kot če te izbere strokovna komisija. Ponosen sem na to in ta naziv mi veliko pomeni. Verjetno tudi to, da nas ljudje vidijo kot hišo, kjer se počutijo dobrodošli.« Dušanov cilj je zgodbo gostilne Zorko peljati naprej in jo še izboljšati.
Preberite še:Zlata ponev Pomurja: "Če je nekdo dober, je lahko dober tudi deset let"

Nataša Juhnov
Strokovno komisijo Zlate ponve so sestavljali (z leve) Silva Zavašnik, Urška Fartelj in Janez Bogataj. 
gostilna Zorko Zlata ponev kulinarika Michelinova zvezdica Andrej Kuhar