vestnik

GPU: Če bi bilo treba, bi nočno patruljo v Petrovcih spet aktivirali

Ines Baler, 27. 4. 2018
Nataša Juhnov
Glede na številke je Policijska uprava Murska Sobota najbolje kadrovsko zasedena.
Aktualno

Na naše poročanje, da je soboška policijska uprava ukinila nočno patruljo na petrovski policijski postaji, so se odzvali v policijskem sindikatu. V Generalni policijski upravi pa zagotavljajo, da bi, če bi bilo treba, takoj dodatno organizirali policiste. 

Potem ko smo v Vestniku poročali, da na Policijski postaji Gornji Petrovci med delovnim tednom ni več nočne patrulje, se je na nas obrnil Policijski sindikat Slovenije, da predstavi svoj pogled na kadrovsko problematiko Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). Andrej Kocbek, predsednik murskosoboškega območnega sindikata, meni, da je na odpravo patrulje vplivalo več dejavnikov. Med njimi so upokojevanja, večletno obdobje brez novih zaposlitev in reorganizacija. »Policija sicer zaposluje, morda je letno 100 novih zaposlitev, vendar po kadrovskem razrezu Murska Sobota nič ne dobi, ker v Ljubljani strogo gledajo številke. Tu že nekaj let nismo dobili policista,« je dejal. Izračuni Generalne policijske uprave (GPU) so namreč pokazali, da je PUMS najmanj obremenjena.


cb9b89f3517d2b263f2ee89aff8c579a
Oste Bakal
Andrej Kocbek, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije, opozarja na pomanjkanje kadra.


O zaposlovanju v policiji smo povprašali tudi GPU. Kot nam je sporočila Vesna Drole iz sektorja za odnose z javnostmi, policiste po opravljenem šolanju razporedijo po policijskih upravah tako, da kar najbolj zasledujejo cilj enakomerne razporeditve po policijskih upravah glede na obremenitve. Te pa so odvisne od števila kaznivih dejanj, prekrškov, prometnih nesreč, interventnih dogodkov, velikosti območja, števila prebivalcev, gostote prometa in podobnih kriterijev. »Podatki kažejo, da je PUMS trenutno najbolje kadrovsko zasedena v primerjavi z drugimi policijskimi upravami, tako glede na sistematizacijo kot tudi glede na kadrovski načrt. Je tudi edina, ki presega število zaposlenih glede na kriterij dodeljenega števila kadrovskega načrta zaposlenih. Zato tudi na PUMS ni načrtovanih novih zaposlitev,« je sporočila tiskovna predstavnica GPU.

31ffcb996721ba63bd9813119132692a
Milan Tomazin Tel.:003864146
Vesna Drole je tiskovna predstavnica GPU.

Kadrovski ukrepi so nujni

V slabem mesecu bo 26 od 460 policistov PUMS šlo za šest mesecev delat v Center za varovanje in zaščito (CVZ), zato Kocbek razmišlja o tem, da bi do podobnih situacij lahko prišlo še na kateri drugi enoti. Kako bo odprava patrulje vplivala na varnost, ni želel ugibati: »Goričko je specifika, Gornji Petrovci so postaja, ki pokriva veliko območje. Sama statistika nam ne pove veliko, patrulja pa vseeno zagotavlja splošno varnost in daje občutek varnosti.«


Kot je povedala Droletova, je ne glede na to, da se je v zadnjih letih ustavil trend negativne fluktuacije kadra, potem ko se je med letoma 2010 in 2014 število zaposlenih zmanjšalo za več kot 800, nujno izvajati nekatere kadrovske in organizacijske ukrepe. »Z njimi se skuša kar najbolj omiliti pomanjkanje kadra in pri tem zagotavljati kar najbolj aktivno delovanje policije, s tem pa zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja,« je dejala. Dodala je še, da se pri takih oblikah sprememb delovanja policistov na posameznem območju spremlja ne samo reakcijski čas policije, ampak tudi celoten spekter varnosti. »V primeru slabšega varnostnega stanja na navedenem območju bi takoj dodatno organizirali policiste. Če bi bilo treba, bi PUMS priskočili na pomoč tudi z dodatnimi policisti drugih uprav.«

Rešitev bi bil lahko stalni sestav

Kocbek je kot podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije na vodstvo policije poslal tudi dopis, v katerem je opozoril na trenutno stanje. Vodilni so mu pojasnili, da je PUMS po številu kaznivih dejanj, ukrepov in potreb v slovenskem podpovprečju in ravno zato so bili policisti iz te enote izbrani za začasni sestav CVZ. Odprava nočne patrulje je po Kocbekovih besedah sovpadala s to odločitvijo. Sicer pa sindikalist želi, da bi vodilni razmislili o stalnem sestavu: »Začasni že 30 let funkcionira po istem principu. Mi tam varujemo politiko na račun dela na policijskih postajah.« Droletova pa je dejala, da je v tem obdobju na opravljanje dela in nalog CVZ napotenih 21 policistov PUMS in da dodatnih pet murskosoboški upravi ne pomeni velikega primanjkljaja.
Nataša Juhnov
Odziv policijskega sindikata na odpravo nočne patrulje. 
gpu policisti gpu Andrej Kocbek vesna drole