vestnik

Prekmurje očaralo Ljubljančana, ki je v Bogojini uredil apartmaje Kokoro

Damjana Nemeš, 23. 6. 2020
Damjana Nemeš
Apartmaji Kokoro Bogojina.
Aktualno

Gorana Tešića iz Ljubljane je pred več kot desetimi leti očaralo Prekmurje. Na avtobusu je potoval z Vladom Kreslinom po Sloveniji, ko je ta predstavljal svojo glasbeno ploščo.

»Takrat sem bil prvič tu, lepota pokrajine me je očarala. Začel sem raziskovati, kje bi lahko našel primerno hišo za preživljanje koncev tedna,« pripoveduje Tešić, ki je sredi Bogojine kupil staro hišo v zelo slabem stanju. Začel jo je obnavljati s pomočjo staršev in mojstrov, ki so skupaj z njim prihajali ob koncih tedna iz Ljubljane, pri delu pa so jim na pomoč priskočili tudi številni domačini. »Spraševal sem se, zakaj ne bi bil lepot te pokrajine deležen še kdo, zato smo se odločili, da bomo tu ponujali nastanitve,« pravi sogovornik in doda, da ga je kraj sam izbral.

Tudi hiša, ki jo je kupil, ga je očarala na prvi pogled. Zgrajena je v madžarskem slogu in ima lepo pročelje, pri katerem se po njegovih besedah velikokrat ustavijo kolesarji ali drugi popotniki in se fotografirajo. »Prvič sem se lotil takšnega projekta. Z obnovo smo se spopadali sproti, sproti se nam pojavljajo nove ideje in zamisli.« Apartma nosi posebno ime. »Kokoro v japonščini pomeni srce, to pa je središče telesa. Hkrati predstavlja čustva. Tudi Bogojina je nekje v središču Pomurja, ena izmed lepot regije pa je ravno srčnost prebivalcev,« razlaga Tešić, zakaj apartmaju niso želeli dati kakega klišejskega imena.

apartmaji-kokoro, bogojina, goran-tešić
Osebni arhiv
V apartmaju sta dva prostora za druženje.

Med gosti prevladujejo Slovenci

Hiše, v kateri je apartma Kokoro, ni težko najti. Stoji namreč ob glavni cesti skozi Bogojino, zaradi izrazito rumenega pročelja pa jo je težko zgrešiti. »Apartma smo začeli tržiti lani, to pomeni, da se je letos začela druga sezona. Prve goste smo dobili za prvomajske praznike.« Gostje so večinoma iz Slovenije, prevladujejo predvsem Primorci, čeprav so predvidevali, da bodo k njim bolj kot ne zahajali tujci. »Prihajajo gostje, ki radi raziskujejo pokrajino. Ker so aktivni turisti, tu le prespijo in se v apartma ne vrnejo ves dan.« Kot je pojasnil sogovornik, prihajajo v glavnem družine z otroki ali  pari. V apartmaju lahko prespi šest oseb, saj sta v obeh spalnicah zakonski postelji, v dnevni sobi je še raztegljiv kavč.

apartma-kokoro, kokoro
Osebni arhiv
Apartma ponuja nastanitev za šest oseb.

»Apartma je sodobno opremljen, poleg klimatske naprave, televizorja in internetne povezave lahko gostje uporabljajo tudi pralni stroj, kar ni ravno pogosto v apartmajih,« je povedal Ljubljančan. Gostje apartmaja si lahko izposodijo tudi kolesa za raziskovanje pokrajine in naberejo sadove na vrtu ter si iz domačih pridelkov pripravijo kosilo v sodobno opremljeni kuhinji. »Bogojina je res dobra izhodiščna točka za raziskovanje regije. Blizu so terme, nedaleč je Bukovniško jezero, vse naokrog so ponudniki odličnih domačih dobrot,« pravi Tina Djilas, ki skrbi za oglaševanje prenočitvenega objekta.

apartma-kokoro, kokoro
Osebni arhiv
V glavni kuhinji si lahko gostje pripravijo okusne obroke iz pridelkov z domačega vrta.

»S turističnimi agencijami se nismo povezali, smo pa odprti za sodelovanje. Imamo svojo spletno stran, dejavni smo na družbenih omrežjih ter na portalih, kjer je mogoče rezervirati nastanitve,« je povedal Tešić, ki je mimogrede mojster karateja. Dobro sodelovanje pa so vzpostavili s ponudniki lokalnih dobrot, saj za goste pripravljajo darila dobrodošlice. »Goste želimo čim lepše sprejeti, jih 'pockrljati' ter jim predstaviti številne možnosti za aktivno preživljanje dni v tej regiji,« je povedala Djilasova in dodala, da je apartma za naslednje mesece že precej zaseden. »Julij in avgust se polnita. Mislim, da bo sezona celo boljša, kot je bila prejšnja.«

apartmaji-kokoro, bogojina, goran-tešić
Damjana Nemeš
Goran Tešić in Tina Djilas sta propadajočo hišo oživila in v njej uredila apartma.

apartmaji-kokoro bogojina goran-tešić