vestnik

Horvat: "NSi bo konstruktivna opozicija", tudi Horvath pa se bo trudil za konstruktivno sodelovanje z novo vlado

Rok Šavel, 27. 4. 2022
Nataša Juhnov
Jožef Horvat in Ferenc Horvath sta edina od šestih pomurskih poslancev, ki sta že v prejšnjem mandatu sedela v državnem zboru.
Aktualno

Stara-nova pomurska poslanca sta zadovoljna, da bosta lahko nadaljevala z delom v državnem zboru.

Jožef Horvat, ki se je sprva ob zaključku mandata nameraval upokojiti, je bil na letošnjih volitvah še petič izvoljen v državni zbor. Kot pravi, neuradni rezultati volitev kažejo, da je Nova Slovenija izboljšala rezultat, saj so po šestem mestu leta 2018 tokrat tretja najmočnejša politična sila v državi. Dobili so tako več glasov, kakor tudi enega poslanca več v državnem zboru.

Ostaja glasen zagovornik skladnejšega regionalnega razvoja

"Zelo jasno sporočilo volitev je, med drugim, da volivci ne nagradijo najbolj radikalnega dela političnega spektra. Relativnemu zmagovalcu čestitam, glede na njegovo izjavo pa bo Nova Slovenija v opoziciji. Pričakujem čimprejšnjo sestavo vlade, ki bo strokovna, učinkovita in bo sposobna odgovarjati na številne izzive kot sta spopadanje z epidemijo in s posledicami vojne v Ukrajini. NSi bo konstruktivna opozicija, a še naprej bomo vzdrževali visok kulturni nivo parlamentarne razprave. Moja prioriteta bo vzpostavitev učinkovitega javnega zdravstvenega sistema, privlačnega poslovnega okolja, višje neto plače in pokojnine ter spodbudna družinska politika. Tako kot doslej bom glasen zagovornik skladnejšega regionalnega razvoja, s posebnim poudarkom na razvoju Pomurja," je napovedal za Vestnik.si.


Za sožitje med ljudmi različnimi narodnosti v Prekmurju


Ferenc Horvath je bil kot predstavnik madžarske narodne skupnost z visoko, skoraj 60-odstotno, podporo proti dvema protikandidatoma izvoljen drugič zapored. Meni, da je visoka volilna udeležba znamenje, da se ljudje zavedajo, da je oblikovanje življenja v državi možnost in odgovornost slehernega posameznika.

"Veliko podporo ljudi na volitvah sprejemam kot priznanje mojemu dosedanjemu delu v korist madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in celotnega Prekmurja. Veliko projektov, izzivov in nalog je še pred nami, tako na področju udejanja z Ustavo zagotovljenih pravic madžarske narodne skupnosti, kakor na področju ustvarjanja novih delovnih mest v Prekmurju, zagotavljanja zdravega in varnega okolja za naše otroke in ostale generacije, na področju spodbujanja sodelovanja in sožitja med ljudmi različnih narodnosti v Prekmurju. Prepričan sem, da jih bomo s skupnimi močmi odlično opravili," pravi ob izvolitvi in izrazi željo, da se zaradi zahtevnih časov pred nami nova vlada čim prej oblikuje, sam pa bo z njo sodeloval konstruktivno in v dobro madžarske narodne skupnosti in vseh prebivalcev Slovenije.

jožef-horvat ferenc-horvath volitve-2022