vestnik

Horvath dobil naslednika po svojem okusu: To je mož, ki bo vodil prekmurske Madžare in razpolagal z milijoni od Orbana

Rok Šavel, 9. 1. 2023
Rok Šavel
Od leve proti desni: Alen Vugrinec (podpredsednik), Dušan Orban (predsednik) in Teodor Varga (podpredsednik).
Aktualno

Na konstitutivni seji sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) je krovna organizacija madžarske skupnosti pri nas dobila novo vodstvo.

Po slovesu dolgoletnega predsednika sveta PMSNS Ferenca Horvatha, ki ni bilo prostovoljno, se je veliko šušljalo o kandidatih za vroč stolček krovne organizacije madžarske manjšine, ki je v treh Horvathovih mandatih postala pomemben in kapitalsko močan igralec v lokalnem okolju.

svet-pmsns, pmsns, dušan-orban
Rok Šavel
Konstitutivna seja sveta PMSNS


PREBERITE ŠE: Za Orbana najuspešnejši zamejski madžarski politik se z dvignjeno glavo poslavlja od vodenja prekmurskih Madžarov

Kljub "puču" v Lendavi, kot je dogajanje ob njegovem neimenovanju v svet PMSNS imenoval Horvath, pa je na konstitutivni seji sveta PMSNS za predsednika bilo predlagano le eno ime - Dušan Orban. Ta je tudi prejel soglasno podporo zdaj 19-članskega sveta PMSNS, torej ga je podprlo tudi osem članov sveta iz lendavske manjšinske skupnosti z Janezom Magyarjem na čelu, ki je zaslužna za Horvathovo zrušitev.

svet-pmsns, pmsns, dušan-orban
Rok Šavel
Konstitutivna seja sveta PMSNS

Orban je predsednik šalovske madžarske narodne skupnosti, v prejšnjem mandatu pa je bil eden od Horvathovih podpredsednikov. Po naših informacijah je imel zagotovoljeno podporo članov sveta PMSNS iz skupnosti občin Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci, ki skupaj premorejo 11 glasov, zato bi ob njihovi složnosti morebitni kandidat iz lendavske skupnosti tako ali tako pogorel.

Presenečen, da ni imel konkurence

Ob imenovanju za predsednika sveta PMSNS je Orban za podpredsednika imenoval Teodora Vargo (madžarska skupnost občine Dobrovnik) in Alena Vugrinca (madžarska skupnost občine Moravske Toplice). Na naše vprašanje ali ga je presenetilo, da ni imel protikandidata in, da je dobil soglasno podporo, je novoizvoljeni predsednik za naš medij priznal, da zelo in da je hkrati zelo počaščen, da ga je celoten svet PMSNS podprl pri njegovih ambicijah.

Kot prvo je napovedal pregled potreb po odborih oziroma komisijah, ki delujejo kot posvetovalni organi sveta, in pregled stanja trenutnih projektov. Na vprašanje, ali bo izvedena tudi revizija poslovanja PMSNS, ki se je soočala z očitki o nekaterih vprašljivih finančnih transakcijah, predvsem v povezavi s svojim podjetjem Minta in nakazili nekdanjemu lendavskemu županu Antonu Balažku, pa je Orban dejal, da mora o tem odločiti Svet PMSNS kot najvišji organ odločanja, saj da je zunanja revizija precej velik finančni zalogaj.

svet-pmsns, pmsns, dušan-orban
Rok Šavel
Konstitutivna seja sveta PMSNS

dušan-orban pmsns svet-pmsns madžarska-skupnost