vestnik

Hostel končan še ta mesec, cesta skozi Gorico in Brezovce julija

I.B., 10. 5. 2021
Damjana Nemeš
V tem mesecu se bo končala prenova doma borcev na Vaneči. V njem bo urejen hostel Oaza sprostitve v objemu gozda, ki bo ponujal 40 ležišč. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Pripravljeni so idejni projekti za dom starejših v Puconcih, v njem bodo tudi sobe za izolacijo ob morebitni epidemiji.

V puconski občini še traja rekonstrukcija ceste skozi Gorico in Brezovce. Gre za veliko investicijo, tako finančno kot po obsežnosti del, poudarja župan Ludvik Novak in dodaja, da bo Pomgrad s partnerjem, podjetjem Asfalti Ptuj, dela končal predvidoma julija. V Brezovcih je bil že obnovljen most, obnovo ceste pa spremlja tudi gradnja pločnikov. Spomnimo, da je projekt vreden slabe tri milijone evrov, okoli 450 tisoč evrov je prispevala občina, preostalo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. 


Še ta mesec bo dokončana preureditev doma borcev na Vaneči v hostel, ki se bo imenoval Oaza sprostitve v objemu gozda. Občina se je lotila tudi priprave idejnih načrtov za postavitev razglednega stolpa Vidikovec v Bodoncih, pripravljajo se tudi aktivnosti za odkup zemljišča, na katerem bo stal. 

Brezovci, obnova ceste
Ines Baler
V Brezovcih poteka tudi rekonstrukcija mostu čez potok. Foto Ines Baler

Že konec leta?
Župan poudarja še, da so pripravljeni idejni projekti za ureditev doma starejših v Puconcih. Občina je lani vstopila v združenje Konzorcij 17 s ciljem priprave vseslovenskega projekta na področju dolgotrajne oskrbe v lokalnih skupnostih. Dom bo urejen v prostorih stare šole v Puconcih, lastnica bo občina, institucija, ki bo izvajala varstvo, pa bi ga upravljala. Sprejel bo lahko 70 stanovalcev, vzpostavljena bo enota za dementne osebe in prostori za upravo. »Večina sob bo enoposteljnih, nekaj tudi dvoposteljnih, v domu bo urejen tudi poseben prostor za primere epidemije, kot smo ji priča sedaj. Takrat bi lahko varovance ločili in jih ne bi bilo treba voziti drugam,« razloži Novak. Naslednji postopki bodo povezani s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, ob pridobitvi finančnih sredstev pa se župan nadeja, da bi se aktivnosti začele že proti koncu leta. Upajo na sredstva iz evropskega sklada za okrevanje po koronski krizi. Dodajmo, da je slovenski načrt za okrevanje in odpornost sestavljen iz štirih področij, eno od njih je prav zdravstvo ter socialna varnost. 

vaneča hostel infrastruktura dom-borcev vidikovec razgledni-stolp