vestnik

Hotel Diana brez koncesije za termalno vodo

Majda Horvat, 21. 3. 2019
Nataša Juhnov
Zaradi sklepa o izselitvi iz hotela, vlada preklicala začetek postopka za izdajo koncesije družbi Hotel Diana.
Aktualno

Vlada danes sprejela sklep, da se postopek izdaje akta za rabo termalne vode iz vrtine pri hotelu ne začne. Sklep sodišča o izselitvi postal pravnomočen konec oktobra, Olga Blec podjetje prodala kasneje. 

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da se družbi Hotel Diana sporoči, da se postopek izdaje koncesije za rabo termalne vode iz vrtine Sob-2/88 za ogrevanje ne bo začel. V postopku so namreč ugotovili, da družba Hotel Diana ne izpolnjuje pogojev za rabo termalne vode, ker ni lastnica nepremičnin in do njih nima drugih pravic, ki so potrebne za izvajanje koncesije.


Ministrstvo za okolje in prostor je namreč izvedelo, da je družba Heta začela postopek izvršbe izpraznitve prostorov istoimenskega hotela, sklep sodišča o tem pa je postal pravnomočen 30. oktobra 2018.
Tako kot sklep vlade zdaj pozornost zbuja obrazložitev, v kateri je naveden datum pravnomočnosti sodnega sklepa o izpraznitvi hotela. Ta dokazuje, da je Olga Belec, zdajšnja državna sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, svoj 90-odstotni delež v družbi Hotel Diana prodala Jasni Klepec iz Velenja in Željku Jovanoviću iz kraja Traversetolo v Italiji po pravnomočnosti sklepa o izselitvi.


Vlogo za pridobitev koncesije za rabo termalne vode je leta 2004 podala družba Radenska Zvezda - Diana, po stečaju Zvezde - Diane pa je nepremičnine prevzela finančna družba Hypo Leasing, sedaj Heta. Obe murskosoboški vrtini, Sob-1/87, s katero gospodari Komunala, in Sob-2/88 ob hotelu Diana, sta bili izvedeni leta 1998. Vrtina pri hotelu z namenom ogrevanja lastnega bazena in poslovnih prostorov ter na začetku še objekta policije.

Vedeli so, kaj se dogaja, a upali na drugačen razplet

Klepčeva, sicer nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške območne razvojne agencije, pravi, da je bila v času nakupa podjetja, ki se je zgodil konec lanskega leta, seznanjena z dejstvom, da je začet postopek izvršbe: »Nisem pa vedela, da se bodo zadeve tako naprej razvijale, saj sem upala, da se bomo uspeli zmeniti.«


Lastnik prostorov-Heta si za izpraznitev objekta prizadeva zaradi prodaje nepremičnine, za katero želi iztržiti 1,8 milijona evrov. Kot smo neuradno izvedeli, bodo v Heti nadaljevali s postopkom, stavba pa naj bi bila izpraznjena že aprila letos. V družbi zadev ne komentirajo, po naših neuradnih informacijah naj bi bili že blizu dogovora z resnim kupcem.

ffe669942b75596c0a9f29d6a531f258
Nataša Juhnov
Nova lastnica podjetja Jasna Klepec je upala, da se bodo uspeli dogovoriti z lastnikom nepremičnine, ki pa je, kot kaže, trdno odločen prodati izpraznjeno stavbo.


Klepčeva dodaja, da se tudi sami pogovarjajo s Heto glede nakupa nepremičnine, a pri tem zaenkrat niso našli skupnega jezika. Po njenem mnenju neizdaja koncesije še ne pomeni, da bi hotel moral opustiti termalni del, saj, kot pravi, ta dejavnost ni v vseh pogledih vezana na koriščenje omenjene vrtine. Na vprašanje, kaj pomeni najverjetnejši razvoj dogodkov za družbo in zaposlene, odgovarja, da bodo zadeve bolj jasne v naslednjih tednih. Kot smo že poročali, so delavci ob prevzemu dobili tudi zagotovilo novih lastnikov, da jim bo poplačal regres iz preteklih let, ki jim ga je družba dolgovala že pod starimi lastniki.






Nataša Juhnov
Olga Belec, danes državna sekretarka, se je iz lastništva družbe umaknila ravno pravi čas. 
koncesija diana olga belec