vestnik

Hrvaška zaradi številčnosti okužb z novim koronavirusom s petkom na rdečem seznamu

STA, 20. 8. 2020
Profimedia
Hrvaška naj bi se danes znašla na rdečem seznamu.
Aktualno

Hrvaška bo od polnoči uvrščena na rdeči seznam. Slovenci, ki še dopustujejo tam, bodo imeli do ponedeljka do polnoči čas, da se vrnejo domov brez odrejene karantene, pravi minister Aleš Hojs. Večjo pozornosti svetuje tudi tistim, ki načrtujejo dopust v Grčiji. Glede na epidemiološke podatke bi se tudi ta država lahko kmalu znašla v rdečem.

Vlada je danes sprejela nov odlok o prehajanju zunanje meje, s katerim se bo naša južna soseda od polnoči znašla na rdečem seznamu. Na Hrvaškem namreč v zadnjih tednih število okuženih z novim koronavirusom skokovito narašča, predvsem pa je imel velik delež novo odkritih okužb v Sloveniji vir na Hrvaškem. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je izpostavil, da je Hrvaška že presegla mejo 40 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Hojs, so tokrat v odloku posebej opredelili sosednje države, da bi se izognili popolnemu zaprtju meje, čemur smo bili priča marca in aprila. Zato je vlada za Hrvaško tudi predvidela precej izjem, je pojasnil Hojs. Izpostavil je, da je dobršen del našega gospodarstva vezan prav na sosednje države.

Izjem je po ministrovih besedah 20, vključujejo pa od dnevnih in tedenskih migrantov pa do športnikov in športnih funkcionarjev, ki bi se želeli udeležiti športnih prireditev na najvišjem nivoju. Je pa Hojs ob tem opozoril, da bo vlada v primeru, ko bi se izkazalo, da je katera od kategorij izjem potencialen vir okužb, kadar koli "zgolj s sklepom izjemo iz odloka črtala".

Glede lastnikov nepremičnim in plovil na Hrvaškem je minister poudaril, da izjema v odloku zanje ne pomeni, da bi lahko še naprej dopustovali. "Omogočeno jim bo zapustiti Slovenijo, da opravijo najnujnejše in se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo," je pojasnil.

Slovencem, ki so trenutno še na dopustu na Hrvaškem, pa daje vlada čas do ponedeljka do polnoči za vrnitev v domovino brez odrejene karantene. Sprva se je sicer kot možnosti omenjalo soboto ali nedeljo ob polnoči. "To smo storili, da tistim, ki se bodo vračali čez vikend, omogočamo vrnitev brez gneče. Vse pozivamo, naj ne čakajo na ponedeljek, da ne bodo v primeru daljših zastojev zamudili ta polnočni rok in padli v karanteno," je ob tem dodal Hojs.

Bo pa vlada po ministrovih besedah kot doslej redno spremljala stanje z okužbami v sosednjih državah. Kot je dejal, računajo, da bodo vsi ukrepi, tako slovenski kot tudi tisti, ki jih načrtujejo na Hrvaškem, izboljšali stanje epidemije v naslednjih 14 dneh. Če se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, bo Slovenija Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam, kar pomeni, da bodo lahko tisti, ki načrtujejo svoje dopuste sredi septembra, odšli na Hrvaško brez tveganja za karanteno ob vrnitvi, je še dodal Hojs.

V minulih dneh se je kot eno od možnosti za Hrvaško omenjalo tudi ločevanje po županijah. Po Hojsovih besedah je razmišljala tudi o tej možnosti, a se zaradi vedno večjega števila okužb v večini županij za to možnosti niso odločili. "Za to se lahko še vedno odločimo kasneje, če se bodo številke spremenile," je dejal minister. Za možnost po zgledu Italije, da bi se moral vsak ob vrnitvi iz Hrvaške testirati, pa se Slovenija ni odločila po posvetu s zdravniško stroko, ki ocenjuje, da je 14-dnevna karantena najbolj zanesljiva rešitev.

Število okuženih v zadnjih dneh sicer skokovito narašča tudi v evropskih državah, kot sta Italija in Francija. A po ministrovih pojasnilih to niso države, od koder bi Slovenija beležila vnos okužb z novim koronavirusom, zato v tem trenutku ni tako pomembno, kaj se dogaja tam.

Nasprotno pa velja za Grčijo, kjer že dopustuje precej Slovencev in je letos postala bolj varna alternativa Hrvaški. Ker število novih primerov okužb z novim koronavirusom narašča tudi v tej državi, jo je Slovenija uvrstila med rumene države. "To je opozorilo, da bi tudi Grčija v prihodnjih dveh tednih lahko prišla na rdeči seznam, kar bi lahko predstavljajo težavo za Slovence," je opomnil minister.

Nespremenjen pa po njegovih besedah ostaja režim za Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Glede na trenutne epidemiološke podatke v Sloveniji pa se vlada, kljub vedno glasnejšim pozivom organizatorjev prireditev ter kulturnih ustanov, ni odločila za spremembe v odloku o prepovedi zbiranja, tako za vse dogodke in prireditve pri nas ostaja pravilo 50 oziroma 500 udeležencev.