vestnik

(Nadzor gostinskih obratov) Hujše nepravilnosti odkrite v 11 pomurskih obratih

I.B., 13. 12. 2019
Pixabay
Veliko kršitev se je navezovalo na pomanjkljivo higieno.
Aktualno

Podobno kot so bile pred slabima dvema mesecema razkrite odločbe inšpektorjev Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) za preteklo leto, so sedaj znane odločbe, ki so bile izdane do začetka letošnjega novembra. Kako je bilo v Pomurju?

Od začetka leta do začetka novembra so inšpektorji nadzor opravili v 951 gostinskih obratih po Sloveniji. Izdali so 239 ureditvenih odločb, 28 gostiln pa začasno tudi zaprli in jim določili roke za odpravo nepravilnosti. Standardom skoraj vsaka četrta gostilna ne ustreza, kot je pa za 24ur.com povedala Andreja Bizjak, glavna inšpektorica UVHVVR, je stanje veliko boljše kot lani, je pa še vedno največ kršitev na področju higiene. 

Preverili smo, kateri obrati iz Pomurja so se znašli na seznamu. Nepravilnosti so inšpektorji zaznali v 17 gostinskih obratih: Bar pri Marjani (Zenkovci), Okrepčevalnica pri Marjetki (Gornji Petrovci), Casa del Nonno (Gornja Radgona), Slaščičarna Jasmina (Sveti Jurij ob Ščavnici), Gostinstvo in turizem Jasminka Smolkovič v razdeljevalnem obratu prehrane na delu Mizarstvo Filipič (Babinci), Gostilna Verban (Tropovci), Restavracija Mensana (Murska Sobota), Kavarna - Slaščičarna Diana (Murska Sobota), Okrepčevalnica Pajdaš (Murska Sobota), Bar Bistro Tržnica (Murska Sobota), Bambi bar (Murska Sobota), Pomaranča Murska Sobota (Lendavska ulica), Bar Piccolo (Nemčavci), Kavarna in gostilna Dvorec Rakičan, Gostišče Oaza (Mlajtinci), Hotel Cubis (Lendava), Picerija Troica (Lendava). (S klikom na obrat si lahko ogledate odločbe).

Na teh odločbah je bilo najpogosteje zapisano, da se morajo izvajati in vzdrževati stalni postopki, ki temeljijo na načelih HACCP. Med drugim pa so bile nepravilnosti še naslednje: treba je izvesti sanacijo poškodovanega stropa, prepoved uporabe živil s pretečenim datumom minimalne trajnosti, prepoved prometa z gotovimi ohlajenimi jedmi, za katere se v postopkih priprave ni imelo pod nadzorom vseh tveganj, gostom zagotoviti podatke o vsebnosti alergenov, prepoved prometa z živili, za katere ni zagotovljene sledljivosti in podobno. 

kuhinja, umazanija
Pixabay
Veliko kršitev se je navezovalo na pomanjkljivo higieno.

Zaradi hujših kršitev so inšpektorji 11 gostinskih obratov v Pomurju tudi začasno zaprli. To so: Okrepčevalnica Kovač (Dolič), Gostilna Špirič (Černelavci), Kebapsi Aga (Murska Sobota), Pizzeria Perunika (Moravske Toplice), Okrepčevalnica Viktorija (Filovci), Brunarica prekmurskih dobrot (Dobrovnik), Picceria Picasso (Banovci), Happy kebab (Ljutomer), Gostišče Gaj (Odranci), Okrepčevalnica Kančal (Lendava), Picerija-Okrepčevalnica MM (Lendava). 

Nekatere hujše odkrite nepravilnosti so bile povezane s higieno. Eden od obratov je dobil začasno prepoved obratovanja kuhinje, dokler oprema, pribor, prostori in naprave ne bodo učinkovito očiščeni. Živila je treba zaščititi pred kontaminacijo, sanirati ali iz uporabe odstraniti poškodovane mrežaste police hladilnih in zamrzovalnih naprav, iz uporabe odstraniti okrušene krožnike, prebeliti stene, učinkovito očistiti opremo obrata, opredeliti tveganje glede transmaščobnih kislin, sanirati poškodovano površino stropa in druge, pa so še nekateri drugi zapisi iz inšpekcijskih odločb. 

inšpekcijski-nadzor odločbe uvhvvr