vestnik

Hrvaška ne bo uvrščena na rdeči seznam

Vestnik, 11. 8. 2020
Profimedia
Hrvatška ne bo uvrščena na rdeči seznam.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana sta predstavila aktualno stanje v Sloveniji, povezano s koronavirusom.

Kacin je povedal, da ima Slovenija trenutno 7,99 okuženih na sto tisoč prebivalcev na 14 dni in po teh kriterijih je država zelena in varna. Glede na ponedeljkove podatke, pa je koeficient 7,71. Dodaja, da je bil drugi val pri nas šibkejši kot prvi, glavni viri okužb pa so še vedno slabo nadzorovana druženja, veseljačenje in popivanje na zabavah, pa naj so te javne ali zasebne narave. Včeraj je bilo v Sloveniji 17 potrjenih okužb, od tega jih je bilo 8 vnesenih iz tujine, od tega 7 iz Hrvaške, ena pa iz Bosne in Hercegovine. 

jelko kacin, polo majica
www.gov.si
Jelko Kacin.

Hrvaška ne bo uvrščena rdeči seznam, govorice, ki se o tem pojavljajo, pravi Kacin, nimajo trdne podlage. "Hrvaška ima trenutno ugodno sliko, največje število okuženih je bilo 13. julija, ko se je število povzpelo na 140, v tem trenutku pa ima 18,84 okuženih na 100 tisoč prebivalcev," tako vladni govorec. Še naprej pa je vse, ki se odpravljajo na dopust k južnim sosedom, pozval, da se izogibajo gneči, v zaprtih prostorih nosijo maske, skrbijo za higieno rok in kašlja, predvsem pa naj se izogibajo nočnim lokalom in diskotekam. 

Do novega šolskega leta so še trije tedni in Kacin napoveduje, da bo šolska ministrica predvidoma prihodnji teden povedala več o tem, kako bo šolanje potekalo v septembru. V igri je več scenarijev, vlada pa si prizadeva, da bi se v šolske klopi vrnili vsi, čeprav moramo biti pripraviti tudi na najslabši scenarij. Starši bodo morali izpolniti obrazec NIJZ in tako izjaviti, da otrok ni bolan in ne kaže simptomov, pravi Kacin o tem, ali bodo učitelji morebiti v šolah lahko preverjali, če je bil kdo od učencev v zadnjem obdobju v državah z rdečega seznama. 

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Ali se bodo otroci jeseni vrnili v šole, naj bi bilo znano prihodnji teden.

Mateja Logar poudarja, da so okužbe trenutno pod nadzorom, vseeno pa se je treba odgovorno vesti, da ne bi prišlo do večjega izbruha, in da okužbe ne bi prenesli med ranljive skupine in bližnje. Omenila je še, da je v teh tednih veliko govora o cepivu, ki je v fazah raziskav. O različnih pripravkih pravi, da se je treba zavedati, da na tržišče pride le šest odstotkov iz kliničnih testiranj. "Če imamo zdaj 10 testnih cepiv, bo samo eno ali tudi nobeno, ki bi ga lahko varno uporabili."

mateja logar sta
STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar.

Infektologinja je še povedala, da tiste, ki so okužbo že preboleli, lahko tudi po bolezni spremljajo določeni simptomi. Izpostavila je, da imajo lahko osebe v naslednjih tednih in mesecih težave s spominom, koncentracijo, utrujenostjo, izgubo mišične mase, otekanje sklepov, povečano pa je tudi tveganje za nastanek možganske kapi. 

slovenija koronavirus kacin