vestnik

Inflacija poskočila na 11 odstotkov, kako odgovarja Meščevo ministrstvo na poziv k izrednemu dvigu minimalne plače?

Rok Šavel, 29. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Letna inflacija še naprej narašča, do kam bo segla?
Aktualno

Zveza sodobnih sindikatov Slovenije je zaradi inflacije pozvala vlado k izredni uskladitvi višine minimalne plače. Letna inflacija ni bila tako visoka že 17 let.

V začetku julija so na vlado v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poslali poziv za izredno uskladitev minimalne plače, ki bi višino približala sedanjim stroškom osnovnih življenjskih potrebščin, s čimer bi si približali namenu, ki se želi doseči z veljavnim zakonom o minimalni plači. Kot navajajo v ZSSS, je bila januarja 2022 opravljena redna uskladitev minimalne plače v višini 4,9 odstotka, kot je znašala letna inflacija v letu 2021, pri čemer je šlo za minimalno in najmanjšo možno zakonsko uskladitev minimalne plače, kljub večkratnim pozivom sindikalnih central, da naj se minimalna plača dvigne za najmanj 10 odstotkov. "Dejstvo je, da izračunana višina minimalnih življenjskih stroškov v višini 613,41 evra temelji na izračunu iz leta 2017 in ne odraža realne ocene le teh, zaradi česar tudi Zakon o minimalni plači ne dosega svojega osnovnega namena," poudarjajo v ZSSS. Ravno tako izpostavljajo rast cen življenjskih potrebščin, ki najbolj vpliva na posameznike z nizkimi dohodki in zaposlene, ki prejemajo minimalno plačo.

minimalna placa1
Arhiv Zarja
Sindikati so v začetku julija na vlado naslovili poziv za izredno uskladitev minimalne plače na 1.162,53 evra bruto, kako jim odgovarja vlada?

Ravno danes je statistični urad sporočil, da so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, gre za najvišjo stopnjo inflacije v posameznem mesecu po avgustu 1995. K inflaciji so najbolj prispevale podražitve naftnih derivatov in cene hrane, ki so se povečale za 13,5 odstotka.


ZSSS tako predlaga vladi izredno uskladitev minimalne plače najmanj v višini 8,2 odstotka, kar pomeni od 1.074,43 eur na 1.162,53 evra bruto. "Izredna uskladitev minimalne plače bi nesporno prispevala k zagotovitvi minimalnega socialnega standarda zaposlenih v Republiki Sloveniji in omilila rast števila revnih zaposlenih ter zmanjšala socialno izključenost ljudi. Zlasti revnih," so zapisali v predlogu.


Vlada se strinja, nov izračun na sporedu jeseni


In kako odgovarja vlada oziroma ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi minister Luka Mesec iz Levice, ki je že januarja zahtevala višji dvig minimalne plače? Vlada se strinja s sindikatom, da je treba glede na specifične okoliščine, v veliki meri povezane z energetsko krizo, čim prej ugotoviti novo višino minimalnih življenjskih stroškov in skladno z določbami zakona o minimalni plači uskladiti tudi višino minimalne plače," je navedeno v odgovoru na poziv ZSSS. Izračun nove višine minimalnih življenjskih stroškov bo po vladnih navedbah pripravljen v jeseni. V skladu z določbami zakona o minimalni plači pa bo nato minister, pristojen za delo, po posvetovanju s socialnimi partnerji v čim krajšem času določil novo višino minimalne plače, ki bo ob upoštevanju vseh zakonskih kazalnikov odražala trende rasti minimalnih življenjskih stroškov, napovedujejo na vladi.

inflacija minimalna-plača vlada luka-mesec