vestnik

Informativni dnevi tudi letos virtualni. Nekatere pomurske srednje šole dopuščajo individualne obiske

Ines Baler, 10. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
SPTŠ
Aktualno

Informativni dnevi, na katerih bodo srednje šole skušale prepričati negotove devetošolce, da so prava izbira za njihovo nadaljnje izobraževanje, bodo drugo leto zapored potekali v virtualni obliki. Ravnatelji in drugi zaposleni na šolah so nekaj izkušenj s tem pridobili lani in poudarjajo, da ni vse negativno, bi pa bili precej bolj zadovoljni, če bi bodoče srednješolce lahko pozdravili v živo.

Na Ekonomski šoli Murska Sobota bodo imeli informativna dneva ob splošnih terminih, v petek ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri. Tako bo tudi na večini preostalih pomurskih srednjih šol. S skupnimi močmi jih pripravljajo ravnatelj, profesorji in dijaki. »Posneli smo predstavitveni film, dijaki bodo vodili virtualni sprehod po šoli, predstavitve so že objavljene na spletni strani šole, ob tem pa bomo vsak program tudi podrobneje predstavili. Ogledali si bodo lahko tudi kulturni program,« je napovedal ravnatelj Darko Petrijan. Dopuščajo še možnost, da bodoči dijaki ob dogovorjenih terminih pridejo na individualni pogovor na šolo. Že prejšnji mesec so imeli dve posebni spletni predstavitvi in s tem so že dobili nekaj informacij o interesu. »Pri nas smo imeli v tem šolskem letu, glede na to, da sta bila lani prvič informativna dneva na daljavo, dober vpis,« pove in doda, da bi bili vseeno bolj veseli, če bi lahko učence popeljali po šoli in jim sproti odgovarjali na vprašanja. 

ekonomska-šola-murska-sobota, dijaki, študenti, šola
Maja Hajdinjak
Ekonomska šola Murska Sobota

Povabilo, da jih bodoči dijaki ob upoštevanju veljavnih ukrepov obiščejo, so objavili tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. »Nekaj interesa smo že zaznali. Lanska izkušnja s tem je bila dobra, učenci so prišli individualno, tako da smo letos ta pristop obdržali,« pravi ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt. V petek in v soboto pripravljajo predstavitve programov in šole, dela in utripa šolskega vsakdana, strokovna delavka pa bo predstavila postopek vpisa. Tudi radenska šola je na osnovne šole poslala predstavitve in mlade s svojimi programi seznanjala že prej. Lani je bila obiskanost virtualnih informativnih dnevov dobra, kljub vsemu pa ravnateljica poudarja, da ni enako. »V živo je čisto drugače, sploh pri nas, ko v živo diši in se poskuša hrana. Vendar se moramo žal prilagajati ukrepom in situaciji.«

hrana, sšgt-radenci, sšgt , neuvirt
Marina Vrbnjak
Janja Prašnikar Neuvirt, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem.


Podobnega mnenja je Ludvik Sukič, ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. »Mi smo specifična šola, težko se primerjamo s splošnimi programi, ker imamo precej strokovnih učilnic za strokovno-teoretične predmete in za prakso, zato lahko učenci pri nas dobijo povsem drugačen vtis kot prek spleta.« Šola je vzpostavila posebno spletno podstran Mi smo SPTŠ, kjer objavljajo podrobne informacije o šoli in programih. V petek in v soboto bodo imeli predstavitev prek zooma, na kateri bodo sodelovali učitelji in dijaki, možen je tudi 360-stopinjski ogled šole. Vseskozi objavljajo krajše filmčke, da bi prikazali utrip. Sukič je še omenil, da bo ob virtualnem informativnem dnevu potekalo več predstavitev programov, učenci pa bodo lahko med njimi preklapljali. 

sptš, dijaki, učenci, pouk, šola, srednja-poklicna-in-tehniška-šola
Vanesa Jaušovec
»Mi smo specifična šola, težko se primerjamo s splošnimi programi, ker imamo precej strokovnih učilnic za strokovno-teoretične predmete in za prakso, zato lahko učenci pri nas dobijo povsem drugačen vtis kot prek spleta,« pravi Ludvik Sukič.

Za spletno orodje zoom so se odločili tudi na Biotehniški šoli Rakičan. »Poleg informativnih dni omogočamo še individualne oglede v živo. Zainteresirani se morajo napovedati, dobili bodo termin in lahko pridejo do nas. Izkoristili smo vse poti, ki so v tej situaciji možne,« pravi ravnateljica Simona Potočnik. Po osnovnih šolah so prej tudi že razposlali promocijski material in predstavitveni film. Večina mladih, ki so se lani udeležili njihovega informativnega dne in pokazali interes, se je po besedah ravnateljice tudi vpisala. »Ni vse slabo, opažamo pa, da so po predstavitvah redkobesedni. Učenci in starši ne sprašujejo dosti, ko pa pridejo v živo, jih marsikaj zanima.«

srednja-biotehniška-šola, rakičan, vremenska-postaja
Jože Žerdin
Na Biotehniški šoli Rakičan omogočajo tudi individualne obiske.

Šole se predstavljajo vsak dan 

Pri predstavitvi šole in programov na Gimnaziji Murska Sobota prav tako sodelujejo dijaki in zaposleni, na spletu je na voljo tudi virtualni sprehod po šoli. Sodelujoči bodo v terminih informativnega dne predstavili različne informacije, povezava za dostop do spletnih srečanj je objavljena na njihovi spletni strani. »Za dodatna pojasnila smo dosegljivi tudi prek elektronske pošte, telefona, tako da bomo dajali informacije tudi izven teh terminov,« poudari ravnatelj Roman Činč. Tudi on obžaluje, da ne bodo mogli vzpostaviti osebnega stika in pristnejšega vzdušja, kot je bilo to ob obiskih učencev in njihovih staršev na šoli.  

murska-sobota, gimnazija, prvi-dan-šole
Jure Zauneker
Pri predstavitvi šole in programov na Gimnaziji Murska Sobota bodo sodelovali dijaki in zaposleni.


Ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota Zlatka Lebar bo tako kot drugi devetošolce nagovorila na daljavo. Nato jim bodo prikazali predstavitveni film, da bodo vsaj nekoliko dobili vpogled v šolske prostore, opisali bodo vpisni postopek, možnosti za nadaljnje izobraževanje, nato pa prikazali še nekaj razvedrilnih vsebin. Šola je januarja že organizirala nekaj spletnih predstavitev. »Večina srednjih šol se že sicer dosti pojavlja v javnosti in učenci dobijo neke informacije že prej, ni vse vezano na informativna dneva. Res pa je, da ne bodo doživeli konkretnega okolja, stika z dijaki in profesorji.« V petek bodo imeli predstavitvi ob 12. in 16. uri, v soboto pa ob 11. uri. 

informativni-dan, 2020, srednja-zdravstvena-šola-murska-sobota
Niko Časar
Srednja zdravstvena šola Murska Sobota.


Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so pripravili petnajstminutni film, nato pa se bodo učenci razdelili po spletnih učilnicah. Tam jim bodo dijaki in profesorji predstavljali posamezne programe. Informativna dneva bosta v klasičnih terminih, je pa gimnazija v preteklosti že opravila nekaj virtualnih predstavitev po osnovnih šolah. »Ne delamo si utvar, da bi se v teh dneh kdo ojunačil in kaj vprašal, ker so vsi bolj zadržani. Zato smo jih posebej povabili na ogled šole. Treba se je prijaviti, pripravili bomo razpored in tiste, ki jih to zanima, individualno popeljali po šoli,« nam je dejal ravnatelj Zvonko Kustec in dodal, da se je treba razmeram prilagoditi, sicer pa se šole s svojimi dejavnostmi predstavljajo vsak dan, ne le na informativnem dnevu. 

684ff9658f199e84a210464b90afb1cf
Vida Toš
Ravnatelj GFML Ljutomer Zvonko Kustec.


Prek zaslonov in v domače sobe bodo učence pozdravili tudi dijaki in zaposleni na Dvojezični srednji šoli Lendava. Ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl jih bo najprej nagovorila, sledili bosta skupna predstavitev in predstavitev programov, ki posameznike zanimajo. Interes za virtualni informativni dan je bil lani dober. »Mogoče je prednost to, da gredo lahko učenci virtualno na več šol. Dober je bil tudi odziv na vpis, večji kot pred leti. Je pa res, da je živi stik le živi stik,« pove. Tudi oni so po osnovnih šolah izvajali predstavitve in se udeleževali tehničnih dni, na katerih so z učenci izvedli nekatere dejavnosti. »Prek aktivnosti so imeli osnovnošolci priložnost spoznati šolo, informativni dan pa je pri večini le pika na i,« sklene ravnateljica. 

1cf80567f6df0ce62060325826cd874f
Arhiv DSŠ Lendava
Virtualni informativni dnevi bodo tudi na Dvojezični srednji šoli Lendava.

Vanesa Jaušovec
Bodoči srednješolci se morajo tudi letos zadovoljiti z virtualnim informativnim dnem. Nanj so se srednje šole maksimalno pripravile in jim bodo skušale ponuditi čim bolj pristen vpogled v šolsko okolje.
informativni-dnevi pomurje srednje-šole