vestnik

Inšpektor na bazenih: Vode večinoma skladne

A. Nana Rituper Rodež, 13. 8. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Oba bazena na Letnem kopaliišču Murska Sobota sta bila skladna s pravilnikom o higienskih zahtevah kopalnih voda v bazenih. 
Aktualno

Zdravstveni inšpektorji so v okviru letnega nadzora kakovosti kopalnih vod od konca junija do konca julija v bazenih po Sloveniji odvzeli 107 vzorcev bazenskih kopalnih voda. V Pomurju so obiskali enajst kopališč in odvzeli vodo devetnajstim bazenom v različnih kopališčih. Vas zanima, kakšna je voda v bazenu, kjer se kopate?

Oceno primernosti kopalnih voda so podali na podlagi rezultatov analiz fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov.


8a6e08f9f72f83862a8dc0d77dedd13f
A. Nana Rituper Rodež
Letno kopalaišče Murska Sobota.


Večina vode v bazenih v Pomurju, pri katerih je bila narejena analiza, je bila skladna z merili in Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, trije bazeni pa so bili v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ocenjeni kot še vedno primerni za kopanje. Prav pri nobenem od več kot sto odvzetih vzorcev pa kopalna voda ni bila neprimerna za kopanje oziroma nikomur ni bilo potrebno izreči začasno prepoved.

fe20a9ef05ff7595d2a6e1d9b531210e
Igor Napast
Zdravstvena inšpekcija analizira vzorce kopalnih voda, da bi kopalci s kopanjem ne bi tvegali zdravja.


Za primerne za kopanje so opredelili zunanji bazen Hotela Ajda in okrogli zunanji bazen Hotela Termal v Moravskih Toplicah ter olimpijski bazen Term Lendava – ŠRC Lendava. Povsem skladni pa so bili rekreacijska bazena in toboganski bazen v Naravnem parku Terme 3000, plavalni in otroški bazen Hotela Livada Prestige, rekreacijski in otroški bazen v Termah Počitek užitek Vivat v Moravskih Toplicah, rekreacijski bazen v Termah Banovci, zimsko letni bazen v Hotelu Lipa Lendava, whirlpool ter otroški in rekreacijski bazen v Biotermah Mala Nedelja, olimpijski in srednji bazen Letnega kopališča Murska Sobota ter večnamenski in mladinski bazen Hotela Radin Radenci.


Z vzorčenjem bazenskih kopalnih voda zdravstvena inšpekcija ugotavlja skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopalna voda v bazenih. Pravilnik med drugim določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov.

9e07d1f14a9a50d9c4cfef4a50373745
Marko Vanovsek
Kopalna voda mora biti v skladu s pravilnikom.

Torej, če kopalna voda zadosti vsem parametrom iz pravilnika in ni nikjer odstopanj, bazensko vodo ocenijo za skladno. Takih je bilo tudi največ, 78 vzorcev, odvzetih na kopališčih po Sloveniji. Ko določeni parametri odstopajo, pa morajo upravljalci kopališč preveriti, takrat po strokovnih smernicah in priporočilih NIJZ, ki so nekoliko bolj ohlapna, ali je kopalna voda še vedno primerna za kopanje, nam je povedal Benjamin Lorbek, zdravstveni inšpektor na inšpektoratu na območni enoti Maribor in Murska Sobota. Hkrati pa mora upravljalec ustrezno ukrepati, in v primeru, če bi bila analizirana voda po potrebi in če bi bila dvakrat neskladna, vodo iz bazena tudi izprazniti.

zdravstvena inšpekcija bazeni voda v bazenih kopališča pikantno