vestnik

Iz Češke prispela zaščitna oprema, inšpektorji pri delodajalcih ugotavljajo kršitve

Vestnik, STA, 26. 3. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Inšpektorat za delo je pri nadzoru izvajanja ukrepov pri delodajalcih za preprečevanje širjenja koronavirusa ter varovanja zdravja delavcev in njihove pravne varnosti ugotovil pomanjkljivo izvajanje nekaterih ukrepov. Predvsem gre za neupoštevanje varnostne razdalje in pomanjkljivo zagotavljanje mask.

Dozdajšnje ugotovitve inšpektorata kažejo, da večina nadzorovanih delodajalcev obvešča delavce o splošnih varnostnih ukrepih glede novega koronavirusa, ni pa v praksi dosledno upoštevano pravilo o priporočeni medsebojni razdalji. Tudi zaradi pomanjkljivega notranjega nadzora, so zapisali.

Za zaščitne maske so na inšpektoratu ugotovili, da jih delodajalci, kjer je bil izveden nadzor, niso zagotavljali v vseh primerih, ker naj jih ne bi mogli priskrbeti, v posameznih primerih pa so jih zagotovili takoj po opozorilu inšpektorjev. V nekaterih primerih so uporabo zaščitnih mask zavračali sami delavci, ker naj bi jih ovirale pri delu. Inšpektorji so ugotovili, da imajo delavci v notranjih delovnih prostorih toplo vodo, milo in razkužila večinoma na voljo, nekateri delodajalci tudi večkrat dnevno razkužujejo delovne prostore in jih zračijo. Na zunanjih deloviščih pa nadzorovani delodajalci praviloma niso zagotavljali razkužil za roke.

zaščitna maska,
Profimedia
Fotografija je simbolična.

O nepravilnostih glede odrejanja letnega dopusta, koriščenja ur, napotitev na čakanje na delo ipd. na inšpektoratu, kot pravijo, za zdaj še nimamo podatkov: "Ugotavljamo pa, da so delodajalci v izogib širjenju koronavirusa uvedli različne začasne ukrepe, kot na primer: namesto troizmenskega dela so uvedli dvoizmensko delo, zmanjšanje obsega proizvodnje, delo na domu, prerazporeditev delovnega časa ipd."

Na inšpektoratu ob tem znova pozivajo delodajalce, da dosledno izvajajo ukrepe za zagotavljanje zdravega in varnega dela ter spoštovanje drugih pravic iz delovnega razmerja delavcev. "Še posebej poudarjamo pomen posvetovanja z izvajalci medicine dela, ki lahko v teh razmerah predlagajo najbolj konkretne in učinkovite ukrepe za vsak posamezni delovni proces. Pomembno je tudi, da delavci upoštevajo navodila delodajalcev in da na morebitne nepravilnosti opozorijo pooblaščenega strokovnega delavca oziroma njihove predstavnike," so zapisali na inšpektoratu, ki deluje v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nova pošiljka zaščitne opreme

eferin, tonin, zaščitne-maske
Bobo
Fotografija je simbolična.

Včeraj je na letališče Jožeta Pučnika iz Češke prispela pošiljka zaščitne opreme za urgentne potrebe, ki jo je prevzel Zavod za blagovne rezerve. Gre za 25.200 kirurških mask N95, 500.000 drugih kirurških mask, 5000 kosov zaščitnih kombinezonov, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Vsa zaščitna oprema je bila prepeljana v Državni logistični center Roje, dokler ne bo znan razdelilnik. Nato jih bodo začeli razdeljevati upravičencem, so navedli.

V omenjeni logistični center je sicer iz Zavoda za blagovne rezerve prispelo še 3,36 milijona rokavic iz lateksa ter 920 pralnih mask.